Napi cuki – Törpevíziló született Nyíregyházán

0
23 megtekintés
Törpevíziló baba született Nyíregyházán - Fotó: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Törpevíziló (Choeropsis liberiensis) cukiskodik a Nyíregyházi Állatparkban. Az apróság, már másfél hónapos, lány és a látogatók is megleshetik világfelfedező kalandjait a külső kifutóban is, amit nem rég vett birtokba – írja többek közt a közösségi oldalán az Állatpark

Mint írják, a törpevíziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb 1.5 tonnás nílusi rokonával ellentétben, már csak nagyon kis területen őshonos. Mindösszesen kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben. Állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.

A most született lányka már a sokadik, a Nyíregyházán születettek sorában. Gerzson, a törpevíziló baba is szupersztár volt két évvel ezelőtt – Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook – 2022

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár, 2009 óta tapossa a park kifutóit, Broutille (25) a nőstény Franciaországból, míg párja Hamlet(17), Dániából került az Európai Fajmegőrzési Program keretében a SóstóZoo-ba. A törpevízilópár igen sikeres, hiszen már ötödik alkalommal születik utódjuk, a 2011-ben, a 2015-ben, 2017-ben és 2022-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Broutille, az anyaállat jelen esetben is nagyon gondos, naponta 4x-5x szoptatja a 190 nap után világra jött nőivarú kicsinyét, aki már elkezdte a szilárd táplálékot fogyasztani, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj.

Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat s a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él. Nemcsak testalkata, de szociális viselkedése és életmódja is eltér nagytestű rokonától. A törpevíziló magányos életmódot folytat és előszeretettel tartózkodik a szárazföldön, veszély esetén sem a vízbe menekül, hanem a sűrű bozótosba.