Napi cuki: Három lámaféle is született a Szegedi Vadasparkban

0
335 megtekintés
Vikunya baba anyukájával (Vicugna vicugna) - Fotó: zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Három lámaféle, egy-egy vikunya, guanakó és alpaka kancacsikó született az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban. A Vadaspark gyűjteményének egyik különlegessége, hogy mind a négy dél-amerikai tevefélét bemutatja, a két vad forma, a vikunya (Vicugna vicugna) és a guanakó (Lama guanicoe) mellett a belőlük háziasított alpakát (Vicugna pacos)  és lámát (Lama glama) is.

Bár nem először születnek csikóik, az ritka, hogy szinte egyszerre jöjjön világra három családban is utód. A látogatók valamennyijüket megtekinthetik a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra – írja a Vadaspark a weboldalán.

Guanakó csikó anyukájával (Lama guanicoe) – Kép: zooszeged.hu

A tevefélék Észak-Amerikában fejlődtek ki, onnan terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában – pont az eredeti elterjedési területükön nem maradtak fenn ma is élő fajai. Valamennyi teveféle közös jellemzője, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig képesek víz nélkül is elleni, a legsilányabb takarmányon is elélnek, és kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik.

Fekete alpaka baba (Vicugna pacos) – Fotó: zooszeged.hu

Sőt, azállatvilág legértékesebb szőrével a vikunyák rendelkeznek, ami majdnem kipusztításukhoz vezetett. Ma már az aktív védelemnek köszönhetően biztosított a fennmaradásuk.

boldogan játszik a guanakó csikó (Lama guanicoe) – Kép: zooszeged.hu

A belőle háziasított alpakák szőre is kiváló minőségű, és egyre elterjedtebb háziállat Európában is. Az előző kettőhöz képest nagyobb termetű guanakó a láma őse. Szegeden a guanakók a pampanyúlnak is nevezett dél-amerikai rágcsálókkal, a nagy marákkal és a kontinens nyílt füves területein őshonos futómadarakkal, a nandukkal (Rhea americana) társbérletben laknak, a csikó így marakölykökkel is ismerkedhet, amelyek szép számmal születtek idén nyáron is.

Guanakó csikó (Lama guanicoe) egy marakölyökkel – Fotó: zooszeged.hu

MTI, zooszeged.hu