Mostantól nem lehet ragasztót használni a madarak befogására Franciaországban

0
337 megtekintés
Kertjeink egyik kedves lakóját, a fekete rigót (Turdus merula) is lehetett ragasztóval vadászni - Kép: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
Jó ideje megy az adok-kapok a téma a körül, ugyanis a franciáknál hagyományos vadászati módszernek számít a ragasztós madárfogás. A vadászok már tavaly nyáron megkapták az utolsó figyelmezetetést az Európai Bizottságtól, hogy fejjezék be a módszer használatát, mert jogi lépéseket fognak tenni az ügyben, bár ez nem kifejezetten hatotta meg az érintetteket, így hát az  Európai Unió Bírósága pontot tett az ügy végére. 

qubit.hu járta körbe egy tavaly nyári cikkében a témát. Mint írják, a ragasztóval bekent faágak felhasználása madarak befogására 1979 óta tiltott tevékenység Európában a Madárvédelmi Irányelv értelmében. A jogszabály szerint azonban speciális helyzetekben, „szabályozott, szelektív és korlátozott mennyiségben” gyakorolható ez a módszer. Franciaország 1989 óta erre a kitételre hivatkozva engedélyezi egyes délkeleti régiókban a ragasztós madárfogást, mivel az arrafelé hagyománynak minősül.

Csakhogy a Francia Madárvédők Ligája rejtett kamerás felvételekkel bizonyította, hogy az említett helyeken egyáltalán nem törődnek a szelektivitás feltételével, és veszélyeztetett fajokra is kockázatot jelentenek – az Európai Bizottságot is ezek a bizonyítékok sarkallták cselekvésre.

A Liga szerint évente 40 ezer madarat ejtenek foglyul ezzel a módszerrel, amellyel körülbelül ötezer vadász élhet. A kérdéses régiókban rigófélékre vadászhatnak, de a videókon vörösbegyek, cinegék, poszáták és pintyek is láthatók a ragasztóval bevont ágakon vergődve, vagy épp amint a vadászok letépik és eldobják őket.

Most az Európai Unió Bírósága is kimondta,

attól még, hogy ez egy hagyományos vadászati módszer, az nem jelenti azt, hogy nem lehet valami más megoldást keresni a madarak befogására. A határozat szerint mostantól egyetlen uniós országban sem lehet ragasztóval kenegetni a fákat

– írja a 444 a BBC cikke nyomán.