Most már biztos, hogy elpusztult Báró, hazánk egyik kedvenc gólyája

0
5 152 megtekintés
Báró első idei portréja (2018) - Fotó: Kelin András - Bandignography
Swing Szerelem Szulák
Most már biztosra vehetjük, hogy Magyarország egyik kedvenc gólyája, Báró elpusztult, nagy valószínűséggel áramütés érte vagy lelőtték – írja a 24.hu. Báró volt hazánk egyik legismertebb, és ezért talán legkedveltebb fehér gólyája. Az őrhalmi iskolán épített fészke be volt kamerázva, így bárki bármikor beleshetett az ő és családja magánéletébe. 

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője szerint a legkevésbé valószínű, hogy Báró hajlott kora miatt végelgyengülésben pusztult el természetes úton. Nagyon nagy valószínűséggel valamilyen civilizációs hatás végzett vele, legyen az vadászat, áramütés vagy bármilyen baleset.

Idén is egy ország várta haza, de Báró nem jött, ekkor már többen aggódni kezdtek. Aztán március végén a Sokszínű Vidék számolt be róla Klein András fotós Facebook-bejegyzése alapján, hogy fészkét már egy új pár foglalta el, amely már meg is kezdte a párzást.

Báró különleges madár volt, mindig elsőként érkezett haza, de nem azért mert annyira igyekezett, hanem mert „sumákolt”. Titkát akkor sikerült leleplezni, amikor 2016 tavaszán műholdas jeladóval látták el:

Kiderült, hogy míg hazai fajtársai Kelet-Afrikába vagy még távolabb, Dél-Afrikába repülnek, addig Báró Izraelben, a libanoni határ közelében tölti a telet

– mondta a szakember a 24.hu-nak.

Báró – Kép: MTI

Kevesebb mint fele távolságról nem nehéz elsőként érkezni, ám ez semmit nem von le Báró érdemeiből. Meglehet azonban, hogy pont ez lett a veszte.

Mint köztudott és sokan írtak is róla, sőt tüntetés is volt a madarakért, Libanonban iparággá vált az orvvadászat, az őszi és téli vonulás idején boldog, boldogtalan, szegény és gazdag madarakra lődöz, számos hátborzongató, vérlázító fotó jelent meg a halomra lőtt gólyákkal pózoló „vadászokról”.

Lehet, Báró is egy ilyen útszéli vadászatnak esett áldozatul. A Madárvédelmi Szervezetek Világszövetsége, a BirdLife International 2015-ös tanulmánya 13-37 millió (!) közé becsli az európai, kis-ázsiai és észak-afrikai Mediterráneumban évente elpusztított madarak számát.

Reméljük közösségi erővel sikerül megállítani ezt a mészárlást és több kedves barátot nem veszítünk el emiatt.

Isten veled, Báró…