Mintegy 50 ezer különböző pókfaj mászkálhat a Földön és ugyanennyi rejtőzködik

0
479 megtekintés
Az állati cuki Rozsdás ugrópók (Carrhotus xanthogramma) - Kép: commons.wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
A World Spider Catalog szerdán bejelentette, hogy a legfrissebb kutatások és az adatok elemzése alapján jelenleg mintegy 50 ezer különböző pókfaj mászkálhat a Földön. Ám ez még nem a jéghegy csúcsa: a szakemberek szerint további 50 ezer rejtőzködhet még a világban – írja az Origo

A világ pókokkal kapcsolatos legnagyobb adatbázisa, a World Spider Catalog (WSC) a svájci fővárosban található Berni Természettudományi Múzeumban kap helyet. A WSC szakemberei szerint ebben jelenleg ötvenezer pókfajt regisztráltak.

A legutóbb katalogizált ízeltlábú a Guriurius minuano, amely az ugrópókok Salticidae családjába tartozik, és Brazília déli részén él, Uruguayban bokrokon és fákon vadászik. A fajt Kimberly S. Marta arachnológus és brazíliai kollégái írták le:

Az új pókfaj mára kihalt minuane népről kapta a nevét, amely félnomád nép a környéken élt és vadászattal, halászattal és gyűjtögetéssel tartotta fenn magát.

Ugrópók (Salticidae) – Fotó: Flickr

A első pók tudományos leírása még 1757-ben készült el, és bár 265 évet kellett várni az ötvenezredik példányra, a felfedezés üteme folyamatosan növekszik. Az arachnológusok úgy gondolják, hogy most már kevesebb, mint újabb száz évbe telhet, amíg újra ugyanekkora mennyiségű pókfajt fedeznek fel.

Az óvatos becsléseink szerint körülbelül még ötvenezer pókfaj vár a felfedezésre

– mondták a WSC kiadói az Agence France-Presse-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

World Spider Catalog pókkatalógus ingyenesen elérhető a múzeum honlapján, amely hangsúlyozta, hogy a pókok a legfontosabb ragadozók a Föld szárazföldi élőhelyein, és ökológiai jelentőségüket nem szabad alábecsülni.

Kiemelték: ezek az állatok évente mintegy 400-800 millió tonna rovart fogyasztanak el, amivel a rovarpopulációk legfontosabb szabályozói.

A szakemberek szerint ennek megfelelően az ember számára is alapvető fontosságúak.