Minden, amit még nem tudtál a mókusokról

0
18 585 megtekintés
Fotó: Pexels
Swing Szerelem Szulák
A mókusok hihetetlenül aranyos állatok. Ha véletlenül találkozunk velük egy-egy séta alkalmával, mindig nagyon élvezetes nézni, amint fürgén ide-oda szaladgálva intézkednek a fákon. Amilyen aranyosak, pont olyan különlegesek is, így összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt ezekről az apró kis állatokról, amit lehet még te sem tudtál. 

Több mint háromszáz mókusfaj tartanak számon, melyeket 7 családba csoportosítottak. A különböző mókusfajták a következők: a földi mókusok, a fán élő mókusok, a repülő mókusok és a rókamókusok. A színük is igen változatos: lehetnek szürkék, feketék, fehérek és vörösek is. Átlag életkoruk 5-7 év és alig változtak valamit az elmúlt 37 millió év során.

Fotó: Pexels
  1. Egy mókus agya majdnem akkora, mint egy dió.

2. Az újszülött mókuskölyök csupasz. Az első két hónapban a kölykök szeme csukva van.

3. Igen fürgék, sebességük akár a 30 km/órát is elérheti.

Fotó: Pexels

4. A mókus akár egy 30 méteres zuhanást is képes túlélni.

5. Cincogással kommunikálnak egymással.

6. A hím és a nőstény között nincs méretbeli különbség.

Fotó: Pexels

7. Ugrás közben a farkával egyensúlyoz.

8. A legtöbb mókus évente kétszer párzik. Egy alomban 4-8 kismókus születik.

9. A mókus farkának hossza megegyezik az állat magasságával. A kölykök súlya 10-12 g, a felnőtteké a 7-8 kg-ot is eléri.

Fotó: Pixabay

10. Egy kifejlett mókus magassága 20-30 centiméter között mozog, a kölykök magassága 8-10 centiméter.

11. A mókusok lábfején verejtékmirigyek találhatók.

12. Az ágak rágcsálásának előnye, hogy fogaik folyamatosan erősödnek tőle, szükségük is van rá, fogaik folyamatosan nőnek.

Fotó: Pexels

13. A mókus szemei úgy helyezkednek el, hogy az állat azt is látja, ami mögötte van, így mindig készen állnak a veszélyre.

14. A hátsó lábaikon kettős izületek vannak, így képesek másodpercek alatt fel- és lemászni a fáról.

15. Hatalmas étvágya van, leginkább növényevő, magvakat, rügyeket, bogyókat eszik, de apró rovarokat, madarakat, tojásokat is fogyaszt.

Fotó: Pixabay

16. Képes egy hét alatt a testsúlyával megegyező táplálékmennyiséget is elfogyasztani.

17. Az élelmet elraktározza és ősszel még a memóriája is 15%-kal jobban működik, hogy biztosan emlékezzen rá hova ásta el a zsákmányt, ilyenkor gyűjti amúgy a legtöbb táplálékot. De memória ide vagy oda, rengeteg fát köszönhet a világ a feledékeny mókusoknak.

Fotó: Pexels

18. A legbarátságosabb fajok a fekete és szürke változatok, ezek viszonylag hamar hozzászoknak az ember jelenlétéhez. Főleg Kanadában, Ontario -ban fordulnak elő

19. A fekete mókus jobban bírja a hideget, mivel a bundája jobban vonzza a napsugarakat.

20. A legelterjedtebb faj a szürke mókus. A vörös mókus kisebb, mint szürke rokona és Eurázsiában terjedt el nagyon. A fehér mókus pedig igazi ritkaság, jellemzően Kelet-Ázsiában és Thaiföldön fordul elő.

Fotó: Pixabay

21. A tudósok szerint a szürke mókus élő kövületnek számít, mivel a faj testfelépítése semmit sem változott az elmúlt 37 millió év során.

22. A repülő mókusoknak világszerte 15 neme és ezen belül 44 faja van, amelyek elsősorban a melegebb tájakon fordulnak elő. A repülő mókus nem képes valódi repülésre, de a mellső- és hátsó lábak között feszülő bőrmembránok segítségével képes egyik fától a másikig siklani a levegőben.

Fotó: Pixabay

23. A japán repülő mókus egészen aprócska, testhossza mindössze 15-17 centiméter, súlya pedig csak 135-205 gramm között mozog.

 

Forrás: haziallat.hu