Miért fontos annyira a kutya megfelelő tréningje?

0
160 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A kutyaiskolák és trénerek elterjedésével az utóbbi években nagyon sok figyelmet kap a felelős kutyatartás fontossága. A minőségi táppal való etetés, a napi rendszerességű séta, valamint a kutya képzésének fontossága vitathatatlan.

A DogX szerint sokan nem szeretnek időt, pénzt és energiát szánni arra, hogy ténylegesen biztosítsák ezeket kutyájuk számára. Ezzel azonban sok viselkedésbeli és egyéb problémát tudnak okozni, amely extrém esetben bizony akár veszélyes is lehet. Emiatt is kiemelten fontos tudni, hogy miért is szükséges kutyád megfelelő képzése.

Családi erőviszonyok felállítása

Elsődlegesen, nagyon fontos tudnunk, hogy a kutyák falkában élnek és bizony a mai napig ez számukra az ösztönös. A falka részeként pedig szükségük van egy falkavezérre, akit követhetnek. Amennyiben nem vagy elég határozott, nem biztosítasz kutyád számára szabályokat és viselkedési normákat, a vezető hiányában ő kezd majd el falkavezérként viselkedni.

Ez érthető okokból nagyon sok kellemetlen, sőt akár veszélyes pillanathoz is vezethet, melyeket mindenképpen el kell kerülnöd. Ennek legjobb módja bizony a megfelelő kutyakiképzés, hiszen itt tudod kedvneced számára a megfelelő viselkedési szabályokat és kereteket felállítani.

Ehhez határozottságra és minden esetben folyamatos, következetes tanításra lesz szükséged. Amennyiben kutyád észreveszi, hogy nem vagy következetes bizonyos szabályokat illetően, bizony jó eséllyel próbálja majd megszegni azokat.

Alapvető parancsszavak elsajátítása

A tréninget a leghatékonyabb az alapvető parancsszavak megtanításával kezdened. Ezek közé tartozik az ül, fekszik, marad, gyere, valamint a tiltás. Mindezek megkönnyítik majd a mindennapokat kutyáddal, hiszen ezek segítségével tudsz majd kommunikálni vele.

Kép: Dogx

Enélkül bizony nem fogja tudni megérteni, hogy mikor mit vársz tőle, ami hosszútávon nem fenntartható. A DogX online kutyaiskola szerencsére számos tippet és leírást tartalmaz, hogy az adott parancsokat milyen módon tudod a leggyorsabban és könnyebben megtanítani kutyusod számára.

Itt azonban ki kell emelnünk két parancsot, melyek nem csak a kényelmes együttélés miatt szükségesek, hanem bizony jóval fontosabbak annál. Ez pedig

a behívás és a tiltás. Ez a két alapvető tudás vagy annak hiánya ugyanis a kutyád életébe kerülhet.

Hiszen amennyiben nem tudod behívni, illetve nem tudod letiltani bizonyos cselekedetekről, az végzetes balesetekhez vezethet. Ezért ezzel a két vezényszóval kell a leginkább következetesnek lenned.

Viselkedésbeli problémák elkerülése

A megfelelő képzés, a kutyákkal való játék és viselkedés elsajátítása – szocializáció – mind mind fontos részét képezik kutyád tanításának. Mindezek segítségével ugyanis számos viselkedésbeli problémát tudsz majd elkerülni.

A nem megfelelően nevelt kutyák leggyakrabban négy negatív viselkedésbeli problémát produkálnak, melyekkel érdemes tisztában lenni és minél korábban észrevenni jeleit.

1. Félelem és agresszió

Kezdjük a félelemmel és az ebből eredő agresszióból, hiszen ez tud a legkomolyabb problémákhoz vezetni. Az agresszió kutyáknál sajnos nem ritka probléma, azonban minden esetben félelem, szorongás, valamilyen szituációban egy állandó rossz érzés váltja ki. Ez történhet akkor, ha kutyádat nem szocializáltad, azaz nem vitted kutyák közé kölyökkorától kezdve. Ebben az esetben, mivel ismeretlen helyzet számára, reagálhat agresszívan a félelme miatt.

Másik gyakori oka, amikor gazdaként nem vagy határozott falkavezér, emiatt sok helyzetben meg akar védeni téged, vagy pont veled szemben kimutatni, hogy ő van erőfölényben. Utóbbi gyakran mutatkozik meg az etetőtál védésekor.

Amennyiben kutyádon ezt tapasztalod, nagyon fontos, hogy felismerd azokat a helyzeteket, amelyek kiváltják belőle a félelmet és agressziót. Ebben az esetben ugyanis kutya kiképző segítségét kell majd kérned, akinek ismernie kell a viselkedés okait.

2. Szeparációs szorongás

A másik jellemző viselkedésbeli probléma a szeparációs szorongás, azaz kutyád szorongása, amikor hosszú időre egyedül hagyod őt otthonodban. Ez is a nem megfelelő tréning eredménye.

Mivel a kutya falkában él, emiatt számukra az egyedüllét nem természetes dolog. Kiemelten fontos tehát, hogy már kölyökkorban fokozatosan hozzá szoktasd az otthoni egyedülléthez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az első hetekben csak pár percekre hagyod magára, majd szép lassan órákra, és végül akár egész napra. Ennek hiányában a hirtelen váltás erős szorongást fog kiváltani nála.

Másik oka a szeparációs szorongásnak, amikor kutyád saját magát tekinti falkavezérnek – szintén a megfelelő szabály rendszer hiánya miatt -, és távollétedben aggódik a falkája tagjaiért és annak biztonságáért.

A szeparációs szorongás egyértelműen felismerhető, hiszen az egyedül hagyott kutya szinte biztosan elkezdi szétszedni a lakásban található bútorokat és mindent, amit talál. Erős esetben szintén érdemes kutya tréner segítségét kérni.

3. Unalom és otthoni károk

A szeparációs szorongással azonos eredményekhez vezet, azonban könnyebben kezelhető probléma, amikor kutyád unatkozik. Később erre még részletesen kitérünk majd, azonban azt mind tudjuk, hogy

a kutyák számára a fizikai és szellemi fárasztás kiemelten fontos, melyet minden nap biztosítanod kell kedvenced számára.

Ennek hiányában ugyanis negatív viselkedésekkel hívja majd fel magára figyelmed, valamint így tudja levezetni a felesleges energiákat. Mindez megmutatkozhat akár a lakásod rombolásában, akár a kert tönkre tételében. Érthető okokból ez jóval könnyebben kezelhető, hiszen a napi minimum kétszer fél óra séta és rendszeres tanítás elegendő lesz a negatív viselkedés megszüntetéséhez.

Fontos tudni azonban, hogy a napi séta a kertben tartott kutyák számára is ugyanúgy szükséges. Ne gondold tehát, hogy a kertben eltöltött idő kiválthatja. Hiszen a séta során kutyád nem csak új helyeket és kutyákat ismerhet meg, hanem veled is aktívan tölthet időt. Ezt pedig az egyedül kertben töltött órák érthető okokból nem helyettesítik.

4. Túlzott izgatottság

Végezetül, szintén gyakori probléma a kutyatartók számára, hogy kutyájuk túl izgatott mások jelenlétében, amely gyakran vezet őrült rohangáláshoz, felugráláshoz. Ezt talán kutyás barátaid nem veszik majd rossz néven, azonban ismeretlen emberek a séta során már kevésbé fognak neki örülni. Valószínűleg itt is te rontottál el valamit a nevelés során, de ez is könnyedén korrigálható.

Általános szabály, hogy hazaérkezéskor 3-5 percig nem szabad kutyádat üdvözölnöd, még akkor sem, ha a legboldogabb pillanataiban csóválva hozza számodra a játékát. Ha üdvözlés gyanánt még ugrál is, és te ekkor simogatod és szeretgeted, azzal ezt a negatív viselkedést dicséred. Fontos tehát, hogy izgatott állapotukban ne dicsérjük kutyánkat, hanem várjuk meg, amíg nyugton ül lábunknál.

A kutya-gazda kötődés erősítése

Amikor kutyád már megtanulta a legszükségesebb parancsszavakat, megtanult megfelelően pórázon sétálni és a többi kutyával játszani, sok gazdi esetében véget ér a kutya képzése. Ez azonban több okból kifolyólag sem előnyös.

Kép: Dogx

Egyrészt, ugyanúgy ahogy nálunk is, a nem használt tudás kopik és elfelejtődik. Tehát ha kutyáddal nem gyakorlod rendszeresen a parancsszavakat és szükséges szabályokat, szépen lassan el fogja őket felejteni.

Ezen túlmenően azonban van még egy nagy előnye a rendszeres képzésnek, ez pedig a közöttetek lévő kötődés erősítése.

A kutyád számára ugyanis a veled töltött minőségi idő a legfontosabb.

A közös tanulás során az egymás közötti kötődést erősítitek, valamint ennek segítségével egyre jobban megértheted kutyád viselkedését, ő pedig a te kommunikációdat.

Érdemes tehát ezt rendszeresen gyakorolnod.

Kutyád szellemi fárasztása

A napi séta fontosságát fent már részleteztük, azonban a szellemi fárasztás szintén fontos számukra. Hiszen egy idő után a megszokott séták már nem lesznek olyan érdekesek, és az ismerős szagok és ingerek sem fogják annyira fellelkesíteni kutyádat. Emiatt tehát – ugyanúgy ahogy számunkra is – kutyád számára is fontos az agy tornáztatása, amelyre a legjobb módszer új parancsszavak és trükkök megtanítása. Érdemes tehát akár otthon, akár kint a séta során egy-egy új trükköt tanítanod kutyádnak, amely számodra is biztosan szórakoztató lesz.

A fentiekből nagyon jól látható, hogy a leggyakoribb viselkedésbeli problémák mind-mind a nem megfelelő tanításra és a következetes szabályok hiányára vezethető vissza. Amennyiben kutyádat kölyök korától megfelelő keretek között neveled, mindezeket a problémákat könnyedén elkerülheted. Valamint, a tréning során ténylegesen minőségi időt tölthetsz kutyáddal – és nem ezért tartjuk mind kedvenceinket?