Mici és Ursula nem ijedt meg az árnyékától, Dönci viszont nem ért egyet ezzel, ki se dugta az orrát – Medvelesek

0
349 megtekintés
Dönci, a Debreceni Állatkert örvös medvéje ki se dugta az orrát - Kép: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. Azóta mondjuk havazik, de nem kell elveszni a részletekben. Cserébe Dönci, a Debreceni Állatkert medvéje az orrát sem dugta ki, lehet neki lesz inkább igaza. 

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondoznak barna medvéket (Ursus arctos). Hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek.

Csütörtök reggel a gondozók kicsit aggódtak, mert a vadaspark két medvéje, Mici és Ursula bevackolták magukat a medveház sarkába, és aludtak, nem tűnt úgy, mintha előbújnának.

Délelőtt azonban kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, madarin, alma, körte, szőlő és hal várta az állatokat. A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, enni kezdtek. A legjobban – a hal mellett – a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki.

Így csakhamar a két medve meg is ette a telet.

Mici és Ursula vidáman falatozik a napsütésben – Kép: zooszeged.hu/facebook

A nagyerdei medve, Dönci nem így vélekedett a télről

Hiába várták a Debreceni állatkertben, hogy Dönci előbújjon, az orrát sem dugta ki a vackából, részéről marad a tél, csemegék ide vagy oda.

„idős hölgyünk azonban a kezdetben borús idő és a bőséges ünnepi reggeli ellenére úgy döntött, inkább ki sem merészkedik barlangjából. Ráadásul rövidesen a nap is kisütött, így ha ezúttal is megbízunk meteorológiai képességeiben, hosszú télre készülhetünk.

– írja az Állatkert.

Kaja van, medve nincs – Fotó: zoodebrecen.hu

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik.

Az egyik szerint,

„Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap”.

Ugyanis, ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

Ugyanezen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket.

„Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.”

Ez a hiedelem erdélyi eredetű, de francia hagyománya is van, Magyarországon viszont Jókai Mór: Az új földesúr című regényében jelent meg először.

A barna medvék – szemben a mókusfélék közé tartozó mormotákkal, melyeket a vadaspark szomszédos kifutójában gondoznak – valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ilyenkor anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Időnként azonban – általában enyhébb, napsütéses időben – kibújnak rejtekükből és fogyasztanak némi táplálékot, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

MTI, zoodebrecen.hu, zooszeged.hu,