Mhorr gazella érkezetta Fővárosi Állatkertben

0
184 megtekintés
Mhorr gazella a Fővárosi Állat és Növénykertben
Swing Szerelem Szulák

Már a kifutóban látható Taro, az új mhorr gazella bak, aki a meglévő három nőstény mellé érkezett a Fővárosi Állat és Növénykertbe azzal a céllal, hogy idővel utódaik is születhessenek. Ez azért is fontos, mert nagyon ritka állatokról van szó.

A mhorr gazellák a Budapesti Állatkert  legritkább állatai. Ezek a kecses patások ugyanis természetes élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában nem egyszerűen megritkultak, hanem már évtizedekkel ezelőtt teljesen ki is pusztultak. Így mostanában már csak állatkerti mhorr gazellák léteznek. Pontosabban ez ma már nem teljesen igaz, mert nemrégiben egy visszatelepítési program is indult Marokkóban, pontosabban Nyugat-Szaharában, amelynek célja, hogy állatkerti születésű egyedekből kiindulva újra vadon élő, szaporodó állományt hozzanak létre.

Persze mindennek az állatkerti szaporítás az alapja, amelyből a mi a Budapesti Állatkert is kivette a részét az elmúlt másfél évtizedben, hiszen számos alkalommal születtek és cseperedtek fel náluk is a mhorr gazellák. Mi több, az ntézmény lakója volt Evita, a világ legidősebb mhorr gazellája is. A több gidát is felnevelt anyaállat 19 és fél éves koráig élt, ami matuzsálemi kornak számít ahhoz képest, hogy a mhorr gazellák vadonbeli élettartama maximum 10-12 év szokott lenni, vagy legalábbis ennyi volt akkor, amikor még éltek mhorr gazellák a vadonban.

Budapesten utoljára 2019 decemberében születtek mhorr gazella gidák, ők azóta már felcseperedtek, és a párizsi Vincennes állatparkjába kerültek. Most a három nősténytől, és a melléjük újonnan beszerzett fiatal baktól várják a folytatást. A viselkedésüket elnézve, erre igen jó esélyünk van. Az új bak, Taro egyébként Münchenben született 2019 áprilisában, de aztán egyéves korában a lengyelországi Zamość állatkertjének lakója lett, s onnan érkezett most hozzánk, Budapestre.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: Fővárosi Állat és Növénykert