Mexikó megpróbálja megmenteni a kihalás szélén álló kaliforniai disznódelfint

0
741 megtekintés
Kaliforniai disznódelfin - Vaquita - Fotó: REUTERS - BBC
Swing Szerelem Szulák
Mexikó új tervvel állt elő a kaliforniai disznódelfinek megmentésére, amelyekből a szakértők szerint már mindössze tíz egyed él a világon.

A mexikói kormány szerdán jelentette be az új rendelkezéseket a világ legritkább tengeri emlősének fennmaradása érdekében. A hatóságok közleménye szerint

a Kaliforniai-öbölben, a kaliforniai disznódelfin, vagy más néven vaquita egyetlen élőhelyén javítani fogják a megfigyelőrendszert és a halászat felügyeletét.

A Nemzeti Vízkultúra- és Halászati Bizottság szerint a lehetséges intézkedések közé tartozik az öbölben található vaquita-menedékhely részleges vagy teljes lezárása a halászhajók elől akár egy hónapra. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha egyetlen nap alatt több mint 60 engedéllyel nem rendelkező hajót észlelnek a védett terület “zéró tolerancia zónájában”.

A hatóságok helyzete nem könnyű, ha érvényre akarják juttatni a kereskedelmi halászat tilalmát a menedék központjában.

Természetvédők korábban többször keveredtek összecsapásba a halászokkal, miközben a mexikói hatóságokkal együttműködve az illegális hálók eltávolításán dolgoztak.

Kaliforniai disznódelfin – Vaquita – Fotó: savethewhales.org

Mexikótól már régóta várják, hogy tegyen többet a vaquita, a világ legkisebb disznódelfinjének védelme érdekében. Ezt a tengeri emlőst a szemei körüli jellegzetes fekete karikák miatt a “tenger pandájának” is neveznek.

A disznódelfineket a Kínában különlegességnek számító totoaba halászata miatt kitett fenékhálók tizedelték meg. Ezekkel egyébként tilos a halászat a Kaliforniai-öböl északi részén, ahol a disznódelfinek is élnek. A totoaba azért lett veszélyeztetett faj, mert úszóhólyagjának gyógyerőt tulajdonítanak, és mértéktelenül túlhalászták a populációját.

Mexikó azt követően jelentette be új terveit, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága felhívta a figyelmet arra, hogy a vaquita kihalhat, hacsak nem történik “határozott intézkedés”.

A Kaliforniai-öböl szigetei és védett területei 2005-ben kerültek az UNESCO világörökségi listájára. A világörökségi bizottság 44. ülésszakán, amely pénteken kezdődik Kínában, felülvizsgálják a térség természetvédelmi helyzetét.

MTI