Melltartót kaptak a szibériai tehenek

0
3 355 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Föld leghidegebb településén, a szibériai Ojmjakon faluban házilag készített melltartóval szerelik fel a teheneket, hogy megvédjék tőgyüket a jeges hidegtől. A prém melltartók eredetileg kabátokon lévő kapucnik voltak, amelyek most újra fontos funkciót kaptak.

A hetvenes éveiben járó szibériai gazda Nyikolaj Atlasov, nem nézhette tovább tehenei szenvedését a téli – 45 Celsius-fokos hidegben, ezért úgy döntött, hogy felöltözteti őket. Legalább is a tőgyük finom, érzékeny bőrét megvédi a jeges hidegtől.

Mindegyik tehenét felszerelte egy háromszög alakú melltartóval, amit akkor viselnek az állatok, amikor kimennek az istállóból a folyó jegébe vált lyukhoz inni.

A szerkezet egészen biztosan melegen tartja a tehenek tőgyét, hiszen bárány- és nyúlszőrből készültek. A prém melltartók eredetileg kabátokon lévő kapucnik voltak, amelyek most újra fontos funkciót kaptak. A gazda a már nem használt, régi prémkabátokat hasznosítja így, amelyek nagyon jó szolgálatot tesznek: állítása szerint ezzel legalább két literrel több tejet adnak tehenei.

A falu egyik lakója, Szemjon Sivcsev videón meg is örökítette a melltartós teheneket. Azt mondja így töltik a jakut tehenek a telüket – ők a mi kenyérkeresőink.

A legfontosabb dolog az állat melegen tartása.

A teheneket akkor öltöztetik fel, amikor a hőmérséklet – 30 Celsius-fokra süllyed. Nem viselnek más takarót – csak egy melltartót.

Magyar mezőgazdaság