Melegebbek és savasabbak az óceánok, mint valaha

0
125 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Soha korábban nem voltak olyan melegek és savasak a világ óceánjai, mint 2021-ben, és az olvadó jégtakaró miatt rekordot döntött a tengerszint magassága is – írta a globális éghajlat állapotáról szóló, szerdán közzétett éves jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

„Az éghajlat a szemünk láttára változik meg” – figyelmeztetett közleményében Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. „Az üvegházhatást okozó gázok által csapdába ejtett hő több nemzedéknyi időre fel fogja melegíteni a bolygót” – tette hozzá.

A WMO más csúcsokat is kiemelt: 2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya felülmúlta a korábbi rekordokat. A globális átlaghőmérséklet tavaly 1,11 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakban mért átlagnál. Becslések szerint ha ez meghaladja az 1,5 Celsius fokot, akkor a felmelegedés hatásai drasztikussá válnak.

A változásokat az óceánok is megsínylik: a víztömegek nyelik el a föld összegyűjtött hőjének mintegy 90 százalékát, és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid 23 százalékát.

Az elmúlt húsz évben sokkal gyorsabban melegedtek az óceánok, és a tendencia várhatólag folytatódik – olvasható a jelentésben. Ezt a változást évszázadok alatt lehet csak megfordítani – vélik a szakértők. Az óceánok ma savasabbak, mint az elmúlt 26 ezer évben bármikor, mert több szén-dioxidot nyelnek el a légkörből. Emellett a tengerszint 4,5 centiméternyit emelkedett az elmúlt évtizedben.

2013 és 2021 között az éves emelkedés több mint kétszerese volt az 1993 és 2002 között mértnek.

MTI