Megtalálták hol volt a mai lovak őshazája

0
382 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Úgy tűnik, a modern háziasított lovak minden más helyi populációt kiszorítottak.

Pablo Librado, a Paul Sabatier Egyetem Antropobiológiai és Genomikai Központjának kutatója csapatával a házi lovak eredetét vizsgálta – számol be a ScienceAlert. Új tanulmányuk alapján az állatok őshazája a nyugat-eurázsiai sztyeppéken volt 4200 éve, a mostani Oroszország területén. A térség lovai ezer év alatt elterjedtek Európában és Ázsiában, átvéve a többi fajta helyét.

Fontos kiemelni, hogy nem a Volga-Don régióban tenyésztett állatok voltak az első házi lovak, Közép-Ázsiában, az Ibériai-félszigeten és Anatóliában korábbi bizonyítékok is vannak az állatok használatra. Úgy tűnik azonban, hogy a sztyeppei példányok jobban megfeleltek a korabeli emberek céljainak.

A kutatók 273 ősi genom változásait elemezték, mindegyik olyan helyekhez köthető, ahol a lótenyésztés potenciálisan megindult. Az eredmények alapján a mai fajták egy olyan csoportot alkottak, amely földrajzi értelemben az időszámítás előtt 2. évezredben terjedt el. Ezen csoport ősei az időszámítás előtti 3. évezredben alakultak ki a nyugat-eurázsiai sztyeppéken.

A szakértők úgy gondolják, hogy mostani lovaink elődjei lényegében kiszorítottak minden más fajtát. A régió állatai két fontos gént is hordoztak, amely a többi fajtában nem volt jelen: az egyik tanulékonyabb természetet, a másik pedig erősebb hátgerincet eredményezett. Ezek a tulajdonságok nagyban növelhették a sztyeppei lovak népszerűségét.

Korábban hosszú időn át elfogadott volt az az elképzelés, mely szerint a lovak mintegy 5 ezer éve, keletről érkező nomádok révén érték el Európát. Az utóbbi időkben ugyanakkor egyre több tanulmány cáfolja az elméletet.

Forrás: national geographic

Kiemelt kép: pexels