Megjelent az MME első 50 évét bemutató könyv

0
13 megtekintés
A mű bemutatójára 2024. január 6-án, a Gödőllő Királyi Kastélyban, az MME ünnepi emlékülésén került sor Fotó: Orbán Zoltán
Swing Szerelem Szulák
A kötet az 1974. január 6-án alakult szervezet eddigi tevékenységéről teljességre törekvő áttekintést ad. A gazdagon illusztrált könyv 100 szerző összehangolt munkájának eredménye. Az archívumokból származó képek mellett 115 fotós közreműködésével készült 308 kép, számos térkép, grafikon és ábra is segíti a sikerekben gazdag első ötven év áttekintését. 

Az MME közleményében emlékeztetnek arra, hogy az egyesült megalakulásától kiemelten kezelte az akkor a kipusztulás szélén álló ragadozó madarak gyakorlati védelmét.

Mint írják, a könyv 16 fő fejezetre és több mint 180 alfejezetre tagolódik, amelyben a szervezet megalakítása, a stratégia döntések története éppen úgy szerepel, mint a társadalmi kapcsolatot fejlesztése vagy a legfontosabb szakterületi kérdések: egyes madár- vagy kétéltű- és hüllőfajok védelme, országos szintű állományfelmérések, egyes kiemelt és gyakori fajok változásának hosszú távú nyomon követése.

Fotó: mme.hu

Az MME sok évtizedes tevékenységének köszönhetően a kerecsensólyom, a parlagi sas, a rétisas, a kék vércse és más fajok állománycsökkenését sikerült megállítani, és állományaik mára jelentősen megerősödtek – mutatnak rá.

Ugyancsak az alapfeladatok közé tartozott a környezeti nevelés, ezért indította el, és működteti ma is az egyesület a Madarász ovi és Madarász suli programot. Ezekből több olyan vezető természetvédő és madarász nevelődött, akik ma már fontos állami és társadalmi feladatokat látnak el – olvasható a közleményben.

A kötet bemutatja az MME madárvártáit is éppen úgy, mint azt a megszámlálhatatlan kiadványt, könyvet, amelyet a tagok írtak, illetve melyeket az egyesület adott.

MTI, MME