Megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóra is

0
178 megtekintés
Képünk illusztráció - Darvak a kardoskúti Fehér-tónál - Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Nos, az igaz, hogy a daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, de nem csak a Hortobágyon csodálhatjuk darvadozásukat. Vonulási útvonaluk egyik fontos állomása a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó is. A vonulás csúcsán, november derekán egyedszámuk általában több tízezerre is felduzzad.  

Tavasszal a többi madárfajhoz hasonlóan a darvak is jobban sietnek költőhelyeik felé, így csak kisebb számban és rövid ideig állomásoznak a kardoskúti Fehér-tónál. Ősszel azonban jóval többen és sokkal hosszabb időn át tartózkodnak itt. Ennek természetesen fontos feltétele az, hogy megfelelő táplálékot és éjszakázóhelyet találjanak – írja a nemzeti park.

Idén átnyaraló darvak nem voltak a térségben. Az első vonuló példányok szeptember közepén bukkantak fel. A környező mezőgazdasági táblákon, kukoricatarlókon bőven találnak maguknak táplálékot. Reményeink szerint az őszi esők is hamarosan megérkeznek, s akkor a Fehér-tavon kialakul majd a biztonságot nyújtó, sekély vízborítás.

Darvak a kardoskúti Fehér-tónál – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

A Magyarországon átvonuló darvak állomáshelyei között előkelő helyen szerepel a kardoskúti Fehér-tó. Áttelelő példányok is minden évben vannak itt, számuk elsősorban az időjárástól függ.

Mindeközben, a Hortobágyon átlépte a darvak száma a 125 ezret is:

Korábban a témában:

Már több mint 100.000 daru éjszakázik a Hortobágyon – videó

Már több mint 42 ezer daru éjszakázik a Hortobágyon