Megdöbbentő – Rengeteg helyről ki akarját tiltani Rustyt mert a boltosok szerint túl csúnya mentőkutyának

0
3 745 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nem egyszer kiutasították a boltból, a buszon és a villamoson pedig rendszeresen felszólítják a szájkosár viselésére Rustyt, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola kiképzett segítőkutyáját.

A tigriscsíkos négylábú valóban nem szokványos kinézetű segítőkutya, ám ez senkit se tévesszen meg: egy fegyelmezett, ugyanakkor bújós keverék kutyáról van szó, aki előre jelzi, ha gazdája rosszul lesz. Nélküle a szívbeteg Wirth Maja sokkal nehezebben boldogulna a mindennapokban. Rusty gazdája azért mesélte el az őket ért támadásokat, hogy minél több emberhez eljusson: a segítőkutyákat és gazdáikat ugyanazok a jogok illetik meg akkor is, ha ezek az ebek egyébként nem labradorok! –írja a Blikk

Maja és Rusty három éve elválaszthatatlan páros. A fiatal nő szervezetében szívritmus-szabályozó pacemaker van, ám így is előfordul, hogy a semmiből rátör egy roham, hevesen kezd el verni a szíve, majd kicsúszik a lába alól a talaj.

– Rusty a rosszulléteim előtt jelez, többnyire megböki a lábam. A kiképzése biztonságot adott nekem, bátrabban megyek el otthonról, hiszen nem kell azon izgulnom, hogy mikor esek össze, fel tudok készülni a váratlan helyzetekre – nyilatkozta Maja, aki természetesen vásárolni, ügyeket intézni is magával viszi segítőkutyáját. Maja szerint Rustyt a külleme miatt gyakran harci kutyának nézik, ezért nem egy kínos szituációba keveredett már a gazdi.

– Hiába van Rustyn egy feltűnő hám, ami jelzi, hogy segítőkutya, napi szinten előfordul, hogy egy boltban a bejáratnál azonnal rám szólnak, kutyával nem lehet bejönni. Előveszem ilyen esetekben a tanúsítványát, aztán jön a kellemetlen magyarázkodás. Fel szokták tenni azt a kérdést is, hogy nekem mégis miben segít Rusty, mert nem látványos a problémám – folytatta Maja, aki egy boltos incidens miatt korábban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordult, de úgy érzi hiába, a biztonsági őrök továbbra sem tolerálják ott Rustyt. Mivel lassan halad a „harccal”, most már igyekszik inkább olyan helyeken vásárolni, ahol ismerik őket. Persze ez nem mindig kivitelezhető, ráadásul a tömegközlekedési eszközökön is – ahogy fogalmazott – „rendszeresen megkapja a magáét”.

– Általában azt mondják, tegyek a kutyára szájkosarat. Sajnos, megesett, hogy a kórházba se akarták beengedni, egy rendelőben pedig nemrég azt mondták, kössem ki a kutyát vagy oldjam meg, hogy valaki vigyázzon rá, amíg vizsgálaton vagyok. De akkor hogyan jelezhetné a rosszullétet? – tette fel a kérdést a gazdi.

Rusty egyébként nagyon nyugodt természetű kutya, szeret kapcsolatot teremteni az emberekkel, Maja szerint igazi szeretetbomba, csupán a külseje miatt nem kellene diszkriminálni, mint segítőkutyát.

Nem látszik a gazdin a baj

Komondi Piroska, az alapítvány szakmai vezetője szerint a jogszabály kimondja: minden segítőkutyára vonatkozik, hogy bárhova bemehet a gazdival, kivéve a közforgalom elől elzárt területre.

Bitang drága a segítség

– A hallássérült-segítő kutyák, a rohamjelző és a személyi segítőkutyák kevésbé ismertek és felismerhetőek, mint a vakvezető kutyák, mert a gazdájukon nem feltétlenül látszik, hogy segítségre szorulnak. Sajnos még nincs benne eléggé a köztudatban, hogy ugyanazok a jogosultságok illetik meg ezeket a kutyákat, mint a vakvezetőket.

Forrás: Blikk

Kiemelt kép: Rusty kutya naplója facebook

Cikken belüli kép: Fuszek Gábor