Már szépítkeznek a túzokkakasok, lassan kezdődik a násztánc

0
190 megtekintés
Túzok (Otis tarda) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A túzokkakasok gondosan felkészülnek a dürgésre, megszépülnek erre az időszakra, hogy magukhoz csábítsák a tojókat. Már decemberben kihullajtják szürke nyaktollaikat és helyettük díszes, vörös tollakat növesztenek. Sőt, még tetszetős bajusztollakat is növesztenek.

A hazai túzokállomány közel fele a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén él. A túzokkakasok lassan nászruhát öltenek és elkezdődik pusztáink tavaszi ünnepe, a dürgés – olvasható a nemzeti park oldalán.

Mint írják, a legtöbb túzok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él. Itt az idén nagyon korán elkezdődött a nászviselkedés, sőt már teljes dürgést is észleltek. A madarak továbbra is népes, 10-40 példányos csapatokban mozognak. A dévaványai határrészen, Kérsziget közelében, egy kivételesen nagy csoportosulást is megfigyeltek, melyben összesen 208 egyedet számoltak. A csapat döntően tojókból állt, de 15 fiatal kakas is volt köztük. Hét jelölt madarat is találtak, melyeket a korábbi években a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson neveltek fel és repatriáltak. A hét madár közül egy 2011-es jelölésű volt a legidősebb.

Arra, hogy ilyen népes, a kétszázas egyedszámot is meghaladó túzokcsapat együtt mozogjon, még nem volt példa a térségben.

Túzok (Otis tarda) – Fotó: Flickr

A dürgőhelyeken még csak alkalmanként látják a készülődő madarakat. A repcéken, lucernákon, ugarokon, zöldülő, zsenge gyepeken fordulnak elő, de egyelőre még nem állandó, hanem változó helyszíneken.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten is jelentős számban élnek túzokok. Az elmúlt időszakban az átlagosnál is több példányt észleltek itt. A Vésztő környéki állományban a tojók egész télen kitartottak a repceföldeken. A napokban 43 példányt számoltak az egyik ilyen táblában. A kakasok nemrég érkeztek a Mágor környéki dürgőhelyre, 10-12 példány rendszeresen megfigyelhető itt, de az intenzív nász még várat magára.

A harmadik jelentős élőhelyen, a Csanádi pusztákon március első hetében észlelték először a dürgési viselkedést. Ez azóta is folyamatosan tart, bár a változékony időjárás miatt még nem teljes intenzitással.

Képünk illusztráció – Túzokkakasok (Otis tarda) – Fotó: Flickr

A dürgési és a párzási időszak végeztével a kakasok levetik nászruhájukat, elhullajtják bajusztollaikat és díszes nyaktollaikat, s a tojókkal együtt teljes vedlésen esnek át.

Érdekesség, hogy a túzokok alsó tollazatának tövét rózsaszín, tollpúder-szerű képződmény (profin-származék) borítja, ami napfény hatására szürke színűre változik.

Sok más madárfajjal ellentétben a túzok nem rendelkezik fartőmiriggyel, amivel zsírozhatná, s ezáltal vízhatlanná tehetné tollait. Ő más módszert alkalmaz: folyamatosan tollászkodik, s az apró kis szaruk szétropogtatásával képződő „púderrel” keni be tollazatát, ettől lesz vízhatlan.