Már kóborolnak kígyászölyvek a Montág-pusztán

0
316 megtekintés
Kígyászölyv (Circaetus gallicus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Idén a szokásosnál korábban jelentek meg az első, kóborló kígyászölyvek a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A magasban köröző, méretes ragadozómadarak siklókra, gyíkokra lesnek a gyepek felett – írja a nemzeti park

Magyarországon kígyászölyvek csak kis számban (44-50 pár) költenek, jellemzően a hegyvidékek déli kitettségű oldalain, elsősorban az Északi-középhegységben. A Dél-Alföldön rendszerint a nyár közepén jelennek meg kóborló, fiatal, még nem ivarérett példányok, vagy olyan öreg madarak, amelyeknek nem sikerült a költésük. Néhányan közülük át is nyaralnak itt, kihasználva a mocsaras területek, gyepek, legelők által biztosított bőséges táplálékkínálatot.

Kígyászölyv (Circaetus gallicus) – Fotó: Engi László

A Csanádi pusztákhoz tartozó Montág-pusztán ezen a nyáron szokatlanul korán, már június második felében megjelentek az első kígyászölyvek. Eddig összesen három magányosan vadászó példányt figyeltek meg. Egyikük lábán jelölőgyűrű is volt, 2020-ban Kunadacson gyűrűzték fiókakorában.

A kígyászölyvek nagyon látványos megjelenésű madarak. Jóval nagyobbak az egerészölyveknél, s jellegzetesen vastag nyakuk és nagy fejük van.

Kígyászölyv (Circaetus gallicus) – Fotó: Flickr

Kifejezetten táplálékspecialisták, nálunk elsősorban siklókat, gyíkokat, a mediterrán területeken pedig kígyókat fogyasztanak.