Már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda

0
634 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda, ám még mindig sérülékeny – jelentették be kínai szakértők. A kategóriát akkor változtatták meg, amikor a vadon élő óriáspandák száma elérte az 1800-at.

Jelenlegi státuszuk „életkörülményeik javulását és az élőhelyük épségének megóvására tett kínai erőfeszítéseket” tükrözi – idézte a BBC hírportálja Cuj Suhung, a környezetvédelmi minisztérium vezetője szavait, amelyek egy sajtótájékoztatón hangzottak el.

Az óriáspandákat Kínában évekkel azután sorolták új kategóriába, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ben a levette a veszélyeztetettek listájáról, és a sebezhetők közé helyezte őket. Akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések.

Fotó: Pixabay

A kínai közösségi média felhasználói örömmel üdvözölték a friss kínai döntést, mert ez azt bizonyítja, hogy van értelme a védelemnek.

„Sok év kemény munkájának eredménye ez. Gratulálok minden állatvédőnek”

– írta egy Veibo-felhasználó.

Szakértők szerint a siker nagy mértékben annak a kínai erőfeszítésnek tulajdonítható, amellyel újratelepítették és újranépesítették a bambuszerdőket. A bambusz a pandák étrendjének 99 százalékát képezi.

Az állatkertek szintén nagy erőkkel igyekeznek növelni a pandák számát a fogságban tartott állatok szaporítási módszereinek segítségével.

MTI