Már itt vannak a tél üde színfoltjai, a süvöltők

0
127 megtekintés
Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Igazán csodás és színpompás kis madarak, aki csak teheti lesse meg őket, például a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva, a hullámtéri erdőkben jó eséllyel találkozhatunk téli madárvendégeinkkel. Legtöbbször csapatosan, a kőrisfákon csipegetik a terméseket – írja a nemzeti park. De ha csak képeken tudjuk, úgy is érdemes, tényleg a tél legüdébb látványát nyújtják. 

Fenyőrigók, fenyőpintyek, csonttollúak, süvöltők… csupa olyan madárfaj, melyek északi tájakon költenek, és az ottani kemény téli időjárás elől a Kárpát-medencébe húzódnak telelni. Legszínpompásabb képviselőjük a süvöltő, mellyel a téli időszakban nagy valószínűséggel találkozhatunk a Maros-menti ártéri erdőkben.

Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) – Fotó: Flickr

Ezeknek az impozáns madaraknak a hímjei fekete sapkát viselnek, hátuk hamuszürke, szárnyuk és farkuk fényes fekete, hasuk pedig élénkvörös. Igazán megkapó látvány, ahogyan a zúzmarától fehérlő faágakon keresgélnek. Olyanok, mintha csak színes, karácsonyi díszek lennének a fákon. A tojó süvöltők hasonló mintázattal rendelkeznek, de hátuk és hasuk halvány barna árnyalatú.

Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) – Fotó: Flickr

Táplálékuk jó része növényi eredetű. Rövid, vaskos, kúp alakú csőrük a kemény magvak fogyasztására igazán alkalmas. A nálunk telelő példányok általában kisebb csapatokban járnak, és előszeretettel fogyasztják a kőrisfélék terméseit, így a kőrises erdőkben találkozhatunk velük legnagyobb valószínűséggel. Ha szerencsénk van, akár a kerti madáretetőnkön is megfigyelhetjük őket.