Már csak hat-nyolc példány maradhatott a tenger pandájából

0
257 megtekintés
Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) vagy más néven vaquita vagy kaliforniai barnadelfin - Fotó: otlibrary.com/vaquita-porpoise - Greenpeace
Swing Szerelem Szulák
A legritkább emlősnek számít a világ legkisebb delfinje: a vaquita, vagy másik nevén a kaliforniai disznódelfin, ráadásul csak a Kaliforniai-öbölben él, Mexikóban. Súlyosan veszélyeztetett, a helyi halászok hálói okozzák halálukat és idénre már borjút sem láttak a kevés megfigyelt példány között – szemlézte a magyarmezogazdasag.hu a Phys.org beszámolóját. 

A disznódelfineket a Kínában különlegességnek számító totoaba halászata miatt kitett fenékhálók tizedelték meg. Ezekkel egyébként tilos a halászat a Kaliforniai-öböl északi részén, ahol a disznódelfinek is élnek. A totoaba azért lett veszélyeztetett faj, mert úszóhólyagjának gyógyerőt tulajdonítanak, és mértéktelenül túlhalászták a populációját.

Az idei számláláson a kutatók mindössze 6 vagy 8 példányt láttak, szemben a tavalyi 10-13-al. Hozzátették ugyan, hogy a félénk delfinek esetében elképzelhető, hogy a közelben volt még több példány is. Minden évben két héten át figyelik az öbölben az állatokat, hogy megpróbálják megbecsülni a számukat – írja a Phys.org.

Kaliforniai disznódelfinek (Phocoena sinus) természetes élőhelyükön – Fotó: wikimeda.org

A Sea Sepherd természetvédő csoport májusban is végzett számlálását, akkor is mindössze hat példány került szem elé. Ami pedig még aggasztóbb, egyetlen delfin bébit sem láttak, szemben a tavalyi felméréssel. Bár talán egy kis reménykedésre ad okot egy egészséges fiatal példány megfigyelése – ami elképzelhető, hogy a tavaly látott kölyök.

A tavalyi megfigyelések alkalmával a delfinek minden alkalommal a számukra kijelölt védett övezeten kívül kerültek elő. Ez azért problémás, mert a gondosan őrzött területen tilos a halászat – mely a vaquitát a kihalás szélére sodorta.

Ez a kistermetű delfinfaj sehol máshol nem található meg a világon. Nem lehetséges befogni és fogságban szaporítani sem, ezért megóvásához az illegális halászat visszaszorítása kulcsfontosságú.

1997-ben még 600 példány élt a mintázata miatt tengerek pandájának is nevezett állatból, ami mára 6-8 darabra esett vissza. Bár a mostani kutatás egyik vezetője, Dr. Barbara Taylor szerint még nincs minden veszve: az állatok élőhelyének mindössze 12 százalékát fedte le a megfigyelés. Az delfinek pedig szabadon mozoghatnak a területen, ezért elképzelhető, hogy nem minden példány került szem elé. Pontosabban lehetne becsülni a számukat, ha kihelyezett mikrofonokkal tudnák figyelni a hangjukat. Voltak már ilyen irányú törekvések, azonban a helyi halászok ezeket a kihelyezett akusztikus eszközöket ellopták. Ezzel nem csak az adatok vesztek el, de mivel igen drága felszerelésről van szó, pótolni sem könnyű.

A Kaliforniai-öböl szigetei és védett területei 2005-ben kerültek az UNESCO világörökségi listájára.