Már augusztus közepén megjelentek a havasi lilék első hírnökei

0
23 megtekintés
Havasi lile (Charadrius morinellus) - Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Idén a szokásosnál is korábban, már augusztus 16-án felbukkantak a vonuló havasi lilék első példányai a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Az eurázsiai sarkvidék tundráin költő havasi lilék az őszi vonulás során rendszeresen megállnak Magyarországon, de a szokásos feltünésük augusztus 25. tájékán jellemző – olvasható a nemzeti park oldalán

Mint írják, fő állomáshelyük a Hortobágy egy jól behatárolható, kisebb szeglete. Néhány éve azonban a kardoskúti Fehér-tónál is rendszeresen időzik néhány példány. Minden bizonnyal a költőhelyükhöz hasonló, rövidfüvű legelők csábítják őket megállásra.

Idén az első példányok augusztus 16-án álltak meg a térségben. Ezt követően további három napon át láttak esetenként 1-2, sőt egyszerre öt példányt is. Az, hogy több napon át itt maradtak, mutatja, hogy megfelelőnek találták a táplálkozóhelyet. A száraz élőhelyeket kedvelik, ahol rovarokkal, pókokkal táplálkoznak, de esetenként gyommagvakat is fogyasztanak.

Érdekesség, hogy a havasi liléknél nem a hímek, hanem a tojók a díszesebb tollazatúak. Mi több, ennél a fajnál kizárólag a hímek kotlanak a tojásokon, s ők is nevelik fel a fiókákat.

Havasi lile (Charadrius morinellus) – Fotó: Flickr

Tompább színezetüknek köszönhetően őket kisebb eséllyel látják meg a ragadozók, mint a díszesebb tojókat.

A havasi lilék első példányai általában augusztus 25. tájékán jelennek meg a Dél-Alföldön, ezért is számít korainak a legutóbbi megfigyelés. Számuk az elkövetkező hetekben, egészen szeptember végéig várhatóan gyarapszik majd. A Sóstói Állattartótelep bekötőútja melletti kilátóból jól megfigyelhető, ahogyan a juhokkal legeltetett, fokozottan védett területen táplálkoznak.