Már 153 MOL töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

0
178 megtekintés
Kép: MOL sajtóközlemény
Swing Szerelem Szulák
Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a magányosan bóklászó négylábúak és aggódó gazdáik egymásra találását – jelentette be a vállalat az egyik budapesti töltőállomásán tartott sajtótájékoztatón. A folyamatosan bővülő rendszer segítségével évente 700-800 kutyus jut vissza szeretett otthonába.

Ha egy út szélén kószáló, otthonról elszökött kiskedvencre gondolunk, a szilveszter mellett az augusztus 20-i ünnep juthat az eszünkbe, nem véletlenül: a Szent István-napot Budapest mellett számos vidéki településen is tűzijátékkal ünneplik, ilyenkor  a zaj- és fényhatások miatt több száz négylábú szakad el a gazdájától. De nem is kell ahhoz petárda vagy görögtűz, hogy egy kutya elkóboroljon: sokszor elég a túlzott kíváncsiság, egy megiramodó nyúl vagy macska, esetleg egy pillanatnyi figyelmetlenség, és máris megvan a baj. Szerencsére ma már bárki könnyen és egyszerűen kiveheti a részét a mentésből, például úgy, hogy keres egy olyan MOL töltőállomást, ahol van ingyenes mikrochip-leolvasó.

Kép: MOL sajtóközlemény

 A MOL felelős vállalatként még 2018-ban kezdte meg az együttműködést a Vigyél Haza Alapítvánnyal, és azóta egyre több benzinkútjára telepít chipleolvasó-készüléket. Az elmúlt években több száz kutyust juttattak haza így a gazdájához.

Kép: MOL sajtóközlemény

A kezdetektől fogva szerettünk volna mi is részesei lenni annak a fantasztikus pillanatnak, amikor egy riadt házikedvenc és gazdája újra egymásra talál. Szerencsére a kezdeményezés hamar népszerű lett, így ma már az ország szinte bármely pontján biztosak lehetünk abban, hogy van a közelünkben egy olyan töltőállomás, ahol az elkóborolt állatoknak segíteni tudunk”

– hangsúlyozta Bakos Piroska, a MOL szóvivője, megköszönve azoknak az állatbarátoknak a munkáját, akik beviszik a gazdátlan kutyust a kútra, segítenek a leolvasásnál, és vigyáznak az állatokra, amíg a gazdáik megérkeznek.

Az eseményen részt vett a kutyákért mindig szívesen cselekvő Till Attila bundás barátja, Dubi társaságában.

Kép: MOL sajtóközlemény

Két évvel ezelőtt érkezett meg a családunkba Dubi, a labradoodle kislány. Kiskorában egyszer elszaladt tőlem, ezért át tudom érezni, milyen az, ha egy kutya elkóborol. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az ingyenes kutyachipleolvasókat a benzinkutakon, hiszen aki próbált már hétvégén, ünnepnapon, esetleg a késő esti órákban állatorvosi rendelőt találni, az tudja: egy hosszan nyitva tartó, jól megközelíthető, ingyenes parkolási lehetőséget biztosító töltőállomás kézenfekvő megoldást jelenthet” – hívta fel a figyelmet több fontos szempontra is Tilla.

Miután a kutyában lévő chipet leolvasták, a töltőállomás személyzete felhívja a Vigyél haza alapítvány állatorvos önkéntesét, aki az online adatbázisban ellenőrzi az állat gazdáinak adatait, majd felveszi vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson. Amennyiben a megtalált kutyában nincs mikrochip, vagy azt nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, értesítik a legközelebbi menhelyet, valamint állatvédő szervezetet, akik intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és új gazdához kerüléséről.

Mint Óvári András, az alapítvány alapítója elmondta: együttműködő partnereik segítségével évente 700-800 időlegesen otthon és gazdi nélkül maradt megszeppent kedvenc hazajutását tudják megoldani a MOL-kutakat is magába foglaló hálózatnak köszönhetően.

Kép: MOL sajtóközlemény

A MOL a kutyusokkal érkező vendégekre, és magukra a négylábúakra is évről évre egyre több figyelmet fordít. A vállalat amellett, hogy kutyabarát munkahely és a munkavállalók az irodák többségébe bevihetik négylábú társaikat, a töltőállomások valamennyi egysége is kutyabarát és teljesen felkészült a gazdik kiszolgálására. A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is.

Sajtóközlemény