Macskák Világnapja – Több mint kétmillió macskával élünk

0
62 megtekintés
Fotó: Pexels
Swing Szerelem Szulák
Augusztus 8-án, vagyis a Macskák Nemzetközi Világnapján az egyik legősibb és egyben legnépszerűbb kisállatfajt ünnepeljük. A Whiskas idei kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság közel harmada tart otthonában legalább egy cicát, ráadásul az otthonra talált cicák majdnem fele, 45%-a örökbefogadott.  Nem csoda, hiszen a macskatartás számos előnnyel jár a gazdikra nézve is, az örökbefogadással pedig a túlterhelt rendszeren is segíteni tudunk.

A European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel Ipari Szövetség) nemrég közzétett statisztikái[1] szerint hazánkban több mint kétmillió cica él. A macskatartás egyre népszerűbbé válik, ugyanis a statisztikák szerint míg a kutyák száma enyhe csökkenést mutat, addig évről évre egyre több cica él hazánkban. Ez a tendencia nem csak nálunk, de egész Európában megfigyelhető: cicából 127 milliót, kutyából pedig csupán 104 milliót regisztráltak Európa szerte[2]. Ez nem meglepő, hiszen a cicával való együttélés számos előnnyel jár: a Whiskas felméréséből egyértelműen kiderült, hogy a macskatartók jelentős százaléka szerint a macskával való együttélés csökkenti a stresszt.

Egy korábbi felmérés a depressziós tünetek súlyossága közötti különbséget vizsgálta a kutya-és cicagazdik között[3]. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a cicákkal együtt élők depressziós tünetei alacsonyabbak voltak, mint a kutyákkal együtt élőké. Ráadásul az is megfigyelhető volt, hogy a macskák gazdái kevésbé érezték magukat magányosnak, mint a kutyatartók.

Hogyan legyél cicagazdi?

A Whiskas elkötelezett híve a menhelyekről való örökbefogadásnak, ez ugyanis nemcsak a megmentett állat életminőségét javítja jelentősen, hanem a túlterhelt intézményeket is segíti azzal, hogy helyet ad a többi rászoruló állatnak. Szerencsére hazánkban is egyre népszerűbb az örökbefogadás lehetősége: a Whiskas felmérése szerint ugyanis

a macskatartóknak majdnem a fele fogadta örökbe legalább egy cicáját menhelyről vagy az utcáról.

A menhelyek elsődleges célja, hogy a befogott állatot visszaadják eredeti gazdájának. Ez nem mindig sikerül, ilyenkor pedig új családot keresnek a gazdátlan kisállatoknak. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt a magyar menhelyek sajnos nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

„2022 nyarán vált nyilvánvalóvá, hogy az addig is a képességeik határán működő civil szervezetek nem fogják tudni kigazdálkodni az áremelkedéseket. Ma már minden támogatónk tudja, hogy a működési engedéllyel rendelkező menhelyek szigorú hatósági ellenőrzés szerint működnek, minden tevékenységüket jogszabályok határozzák meg. Ráadásul, immár több, mint harminc éve állami feladatot végeznek, melynek során kizárólag a lakossági 1% adó felajánlásból gazdálkodnak. A szabályozások miatt azonban nem tudnak a költségeken csökkenteni, vagy az állatok ellátásán takarékoskodni” – meséli Dr. Orbán Zsófia, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) elnöke.

Ahhoz, hogy a menhelyek még sokáig el tudják látni feladatukat, a nagyvállalatok felelőssége és kötelessége is, hogy támogassák a magukra hagyott intézményeket. Emellett a társadalmi felelősségvállalás része az is, ha önkéntes munkával, vagy termékadománnyal segítjük a menhelyek példaértékű munkáját.

Fogadj Te is örökbe!

Fotó: Pexels

Az örökbefogadás menete Magyarországon a működési engedéllyel rendelkező menhelyek számára szabályozott és egyforma. Az eljárás során nagyon fontos a leendő gazdik megfelelő tájékoztatása a macskatartás fortélyairól, igényeik kielégítéséről, a cicákkal való kommunikáció fontosságáról és az egészségügyi ellátásukról (pl. oltások, orvosi ellenőrzés, kórokozók elleni védelem).

„A menhelyek kizárólag egészséges, chippel és kötelező oltásokkal ellátott, ivartalanított állatokat adnak örökbe. Az örökbefogadást többszöri ismerkedés, környezeti tanulmány készítése, egyeztetések előzik meg, amelyek során a menhely vezetői és az orvosok meggyőződnek arról, hogy az állatok jólléte biztosítva lesz. Az eljárás akár több hétig is eltarthat” – mondja Dr. Orbán Zsófia, a MÁTSZ elnöke.

Az örökbefogadás tehát az egyik legjobb módja annak, ha négylábú barátokkal szeretnénk bővíteni a családot. Azonban mindig mérlegelni kell a lehetőségeket, és azt, hogy megfelelő feltételeket tudunk-e teremteni a cicánkkal közös élethez.


[1] https://europeanpetfood.org/wp-content/uploads/2023/06/FEDIAF_Annual-Report_2023_Facts-Figures.pdf

[2] https://europeanpetfood.org/pets-in-society/health-benefits/

[3] https://scholar.valpo.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1057&context=jmms

A MARS évek óta élen jár a menhelyek támogatásában. A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagyobb összeggel támogatja a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség munkáját.