Macskababonák

0
12 822 megtekintés
Fotó: pexels.com
Swing Szerelem Szulák
A macskákról jót és rosszat egyaránt mondtak már, összegyűjtöttünk néhány érdekesebbet, a velük kapcsolatos babonákból.

A középkorra jellemző a legtöbb macskaellenes hiedelem megszületése. Pl: Ha belerúgsz egy macskába, reumát kapsz. Ha elveszel egyet a macska kilenc életéből, szellem kísért majd egész életedben. Ha vízbe fojtasz egy macskát, az ördög bosszút áll érte.

Fotó: pexels.com

A fekete macska megkülönböztetett bajhozónak lett kikiáltva, mások viszont szerencsehozónak gondolják. Állításuk szerint, ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szőrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig szerencse várja.

Fotó: pexels.com

A középkori hiedelmek szerint a macska varázslatot űző lény, sötét erők szövetségese, aki látja a szellemeket és kiszívja az alvók lélegzetét. Az angol tengerészek viszont egyenesen a szerencse zálogának tartották főleg a fekete macskákat. Minden valamire való hajón voltak macskák, akiket nagy becsben tartottak. Hajótöréskor is elsőként őket mentették!

Fotó: pexels.com

Amerika egyes hegyvidéki részein máig él a babona, mely szerint a macska segíthet eldönteni, hogy egy lány férjhez menjen-e vagy sem. Ki kell tépni három szőrszálat a macskából, majd papírba csomagolni és a küszöb alá tenni. Ha másnap reggel a szőrszálak Y alakba rendeződnek (yes), akkor a válasz igen, Ha viszont N alakba (no), akkor a válasz nem.

Fotó: pexels.com

Sokan tulajdonítottak és tulajdonítanak ma is gyógyító erőt a macskáknak. Azon kívül, hogy a népi orvoslásban felhasználták a macska szőrét, karmait és egyéb részeit, voltak macskabarátabb módjai is az állat segítségével való gyógyításnak: Oroszország egyes vidékein élt például az a hiedelem, hogy a macska – főként a fekete – megvéd a betegségektől. Ha valakinek árpa nő a szemén és azt egy fekete macska farka végigsimítja, az árpa rögtön elmúlik. A háromszínű cicák farkának érintése pedig a szemölcs elleni hatásos gyógyszer. És ha egy macska eltüsszenti magát, azt rögtön az egészségére kell kívánni, így az ember mindörökre megszabadulhat a fogfájástól.

Fotó: pexels.com

A macska időjósló képességét évszázados népi megfigyelések igazolják. Ha például a cica odaül a kályhához, hideg idő várható. A Dunántúlon azt tartják, ha Zsófia napján (május 15. és szeptember 17.) a meleget keresi, hidegre fordul az idő, ha pedig álmos és nem vadászik, eső várható. Tartós esőre lehet számítani, ha a macska hosszasan tisztálkodik.

Az álmoskönyvek sem feledkeznek meg róluk: Macskával álmodni figyelmetlenséget jelent, ha karmol, haragos kezek közül menekülsz. A fiatal cica azt jelzi, elcsábítanak. Macska a háztetőn gonosz jel, koromsötétben pedig szemed romlását jósolja. Az egerésző macska özvegységet jelent, ha a nyelvét látod váratlan hazugságot. Ha a cica beszél, amit mond, beteljesül. Ha álmodban macskát etetsz, mások gondját veszed a válladra, a kitömött cica pedig képzelt veszélyre figyelmeztet.