Macska-jaj, avagy hogyan csillapítható a macskák fájdalma?

0
556 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák

A macskák fájdalmait nehéz észrevenni, mert híresek arról, hogy elrejtik a szenvedésüket. Ráadásul sok szer nem is csillapítja a fájdalmaikat. Lássuk, milyen gyógyszereket alkalmazhatunk, ha segítségre van szükségük!

Régebben az orvosok az altatáson kívül nem is alkalmaztak más fájdalomcsillapító szert, ezért feltételezhető, hogy a műtétek után az állatok nagyon sok szenvedést voltak kénytelenek elviselni.

Nehéz megállapítani, hogy mekkora fájdalmat él át egy állat, hiszen nem tudja elmondani. A fájdalmaira azonban lehet következtetni a viselkedéséből: visszavonul, ingerlékenyebb, zaklatottan járkál fel-alá.

A macskák esetében azonban sajnos a viselkedés sem minden esetben ad megfelelő tájékoztatást. A macskák ugyanis híresek arról, hogy elrejtik a szenvedésüket. Jelenleg az állatorvosok két módszert alkalmaznak fájdalomcsillapításra:

  • megelőző fájdalomcsillapítás
  • többféle fájdalomcsillapító szerből álló injekció beadása

Azért többféle gyógyszer keverékét adják be, mert a különféle analgetikumok (fájdalomcsillapító szerek) egymást erősítik, ha együttesen adják be őket. Ez azért is jó, mert a műtétek és egyéb beavatkozások során fellépő fájdalmakat ezek a szerek elfojtják. Többféle fájdalomcsillapító szer áll rendelkezésre, opioidok, (pl. morfium, kodein) nem szteroid alapú gyulladásgátlók, helyi érzéstelenítők, hatásjavító fájdalomcsillapítók.

Fotó: Pixabay

Sajnos azonban a macska gyakran reagál rosszul a különféle gyógyszerekre, zavarodott, izgatott lesz tőlük. Az aszpirin és az acetaminophen pedig nagyon ártalmas, és életveszélyes is lehet a macskák számára.

Az opioidok egyike a fentanyl azonban hatásosnak és mellékhatás-mentesnek bizonyult a macska fájdalmának enyhítésére. Ez utóbbi tapasz formájában is alkalmazható és fel is írják, ha a kedvencünknek szüksége van fájdalomcsillapításra.

A fájdalomcsillapítók bőrön át (gél, vagy tapasz formájában) történő bejuttatása egyébként viszonylag új megoldásnak számít, és egyre több állatorvos él vele. Ezelőtt ugyanis az állatorvosok még úgy gondolták, hogy az állatok fájdalomérzékelése teljesen más, mint az emberé. Mára azonban már bebizonyosodott, hogy az állatok pontosan ugyanúgy érzékelik a fájdalmat, mint az emberek. Ezért kötelességünk a fájdalom csillapítására és a szenvedés csökkentésére odafigyelnünk az állatok esetében is.

 

haziallat.hu