Legyengült barátkeselyűket mentettek meg romániai állatvédők

0
317 megtekintés
Képünk illusztráció - barátkeselyűk - Fotó: HBW Alive
Swing Szerelem Szulák
Romániai állatvédők két, jeladóval ellátott, legyengült barátkeselyűt (Aegypius monachus) mentettek meg a pusztulástól, Juan és Kutelka a többhetes gyógykezelés után már jól van, és visszatért Bulgáriába, ahol nemsokára szabadon is engedik őket.

A Romániában rég kipusztult nagyméretű ragadozómadarak történetéről a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület számolt be keddi közleményében. Amint az egyesület közölte: a Juan névre keresztelt hím madarat a rászerelt jeladó által közvetített koordinátákon Nagyszeben közelében találta meg a Milvus csapata.

A rendkívül legyengült madarat a jeladót felszerelő bulgáriai egyesülettel folytatott egyeztetés után befogták, és Marosvásárhelyre szállították, ahol majdnem egy hónapot töltött a helyi madárrehabilitációs központ gondozásában.

Segítség nélkül elpusztultak volna

Képünk illusztráció – barátkeselyűk – Fotó: AFP/Philippe Clément

Egy szintén bulgáriai jeladóval ellátott, Kutelka névre keresztelt tojó hasonló módon került a Kárpátokon túli Focsani közelében levő vadállat-rehabilitációs központba.

A kiéhezett, legyengült állatoknak a közlemény szerint aligha lett volna esélyük a túlélésre.

Több mint háromhetes gondozás és bőséges táplálás után a Marosvásárhelyen és Focsaniban tágas röptetőkben pihenő madarakat a Green Balkans egyesület munkatársai vették át és szállították vissza Bulgáriába. Itt egy ideig megfigyelés alatt maradnak, majd ismét kiengedik őket a szabadba.

A két keselyű egy átfogó balkáni visszatelepítési program résztvevője, amelyet jelentős nemzetközi összefogással Bulgáriából irányít a Green Balkans egyesület.

Képónk illusztráció – barátkeselyűk – Fotó: WIKIMEDIA COMMONS

Az Európából csaknem teljesen kipusztult nagyméretű dögevő madár testhossza 100-110 centiméter, szárnyának fesztávolsága a három métert is eléri, testtömege pedig akár 7-12 kilogramm is lehet. A barátkeselyű-állományt Európában Spanyolországban sikerült stabilizálni. Innen származik a Nagyszeben közelében befogott példány is, amelyik nevét arról a kutatóról kapta, aki Mallorca szigetén dolgozott a keselyűk visszatelepítésén.

MTI