Legalább nyolcszáz aranylile állomásozik Nagy-Zsombékon

0
183 megtekintés
A szép sárgapettyes aranylile (Pluvialis apricaria) - fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Napok óta aranylilék népes csapata állomásozik a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén található Nagy-Zsombékon – írja a nemzeti park

Aranylilékkel Magyarországon csak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban találkozhatunk. Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek. A telet Nyugat- és Dél-Európában töltik.

Nászruhás aranylile (Pluvialis apricaria) – Fotó: Flickr

Csapatosan vonulnak, időnként a bíbicek között is elvegyülnek. A Montág-pusztán található, mocsaras Nagy-Zsombék a jelek szerint megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgál számukra, ugyanis napok óta több száz egyedből álló csapataikat figyelik meg itt.

Aranylilék – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Az aranylilék barna tollruháját sárgás pöttyök tarkítják, a nászidőszakban azonban a hímek hasa és torka fekete színűre változik, s a levegőben táncot lejtve, énekelve csábítják a tojókat. Évente egyszer költenek, fészekaljuk 3-4 tojásból áll, melyen felváltva kotlik a hím és a tojó. Az aranylilék rovarokkal, lárvákkal, férgekkel és más gerinctelenekkel táplálkoznak.

Sok aranylile (Pluvialis apricaria) – Fotó: Flickr

Tavasszal március-áprilisban, ősszel pedig szeptembertől egészen decemberig találkozhatunk vonuló aranylilékkel Magyarországon.