Látnak éjszaka a baglyok?

0
3 882 megtekintés
Kép: Pexels
Swing Szerelem Szulák
A kérdés furcsának tűnhet, hiszen éjszakai állatról van szó, nagyjából bárki rávágná, hogy persze, de a baglyok szeme nem teljesen úgy működik, mint gondolnánk.

Ha egy ablak nélküli, valóban teljesen sötét szobába zárnák egy baglyot, az céltalanul röpködne, neki csapódna a falnak, és úgy viselkedne, mintha megvakították volna. Abszolút sötétben tehát a baglyok sem látnak, hiába vannak nagy szemeik.

Hogyan látnak mégis éjszaka?

Úgy, hogy az éjszaka tevékeny madarak ideghártyáiban mindig nagy számmal találhatók azok a különlegesen fényérzékeny sejtek, amelyek a legcsekélyebb fényt is érzékelni tudják. Emellett éjjel, soha nincs abszolút sötétség, világítanak a csillagok, a Hold, télen pedig a hótakaró is.

A vadászó gyöngybagoly rendkívül finom hallásával szinte beméri a fű között vagy az avarban motozó egeret és gyakran úgy ragadja el, hogy a rágcsálót teljesen befedő leveleket is a magasba emeli – Kép: Pexels

Egyébként vadászat közben elsősorban rendkívül finom hallásukat használják. Ezt bárki kipróbálhatja, ha utánozni tudja az egér cincogását. Ha ügyes vagy, pillanatok alatt megtalálhat például egy erdei fülesbagoly. A bagoly is és te is meg fogtok ugyan lepődni, hiszen te nem vagy egér, a bagoly legnagyobb bánatára, viszont nem minden nap lebeg feletted egy ilyen csodás ragadozó.