Lábsérülés miatt műteni kellett a Nyíregyházi Állatpark egyik tapír nőstényét

0
499 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Nyíregyházi Állatpark egyik dél-amerikai tapír ( Tapirus terrestris) nőstényét egy lábsérülés következtében megkellett műteni és az operációt folyamatos kötözés követte. Egy közel 200 kg-os vadállatot nem egyszerű együttműködésre bírni, de mivel sebe lassan gyógyult és a heti altatás megterhelte volna az állat szervezetét, gondozói és az állatorvosi team egy igen érdekes metódust segítségével „nyugalomra/ nyugodt fekvésre” tréningezték, hogy a kötéscsere stresszmentesen történjen.

Míg egyes állatoknál egy finom falat, másoknál egy játék a legnagyobb „varázs”(legyen szó közvetlen vagy rácson keresztüli kapcsolatról) , a tapírok szívéhez más út vezet. Ezek az ősállatszerű emlősök ugyanis nagyon szeretik, ha gondozóik dörzskefével simogatják őket, képesek szinte hipnotikus nyugalomba kerülni a kényeztetés során.

Ezt a tulajdonságot használták ki az itt dolgozók, akik heteken keresztül ahhoz szokatták az Andok-kalandok kifutórendszerében élő tapír családot, hogy a napi masszásrutin során ne zavarja, ha az állatorvos is meglátogatja őket és végre tudja hajtani a kötözést és a seb tisztítását. A sok-sok türelemnek és tréningnek hála a csapatmunka meghozta a várt eredményt és a Nyíregyházi Állatpark állatorvosai így stresszmentesen tudják hetente többször kezelni az állat lábát és már közel az állat teljes gyógyulása.

Az állatok tréningje rendkívül hasznos, elősegíti a gondozók és az állatok közötti kapcsolat kialakítását másrészt kiváló unaloműző, hiszen programot jelent az állatoknak. Ráadásul a tréning segítségével akár egyszerű állatorvosi vizsgálatok is -legyen szó állapotfelmérésről vagy vérvételről- elvégezhetőek.

Forrás: sostozoo

Kiemelt kép: sostozoo