Különleges vendég, vörös ásólúd bukkant fel a Kis-Sárréten

0
207 megtekintés
Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) - Fotó: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
Ritka vendég, egy vörös ásólúd bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A madarat Biharugra közelében, a simotai határrészen figyelték meg az Igazgatóság munkatársai – írja a nemzeti park.

A Kis-Sárréten legutóbb hét évvel ezelőtt, 2015 őszén láttak vörös ásóludat. Ez a récefélék családjába tartozó madár alig nagyobb egy tőkés récénél, teste rozsdavörös, feje világosabb fahéj színű. Hazánkban ritka kóborlóként jelenik meg. Költőterülete Európa délkeleti része, Ázsia középső és déli része, valamint Észak-Afrika. A mediterrán, sivatagi és sztyeppi zónákban telepszik meg legszívesebben.

Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) – Fotó: Flickr

Tápláléka főként növényi eredetű, de apró rákokat és sáskákat is fogyaszt. Neve is arra utal, hogy gyakran elhagyott, földalatti üregekben (róka, borz, mormota) költ, vagy saját maga ássa ki a fészek számára az üreget. A tojó 8 -12 tojást rak, melyeken csak ő kotlik. Fiókái 25-27 nap elteltével kelnek ki.

Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) – Fotó: wikimedia.org

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei helyi csoportjának archívuma szerint a vörös ásólúdnak az elmúlt 25 évben összesen 46 megkerülése volt a Kis-Sárréten. A megfigyelések mindegyike a halastavakon és azok környezetében történt.  A 2000-es évek első évtizedében gyakrabban előfordult, mint manapság.

Vörös ásólúd – Fotó: Tóth Imre – KMNP

A vörös ásólúd költőhelyén állandó, vagy rövidtávú vonuló. A hazánkban tavasszal megfigyelt egyedek valószínűleg a délkelet európai állományból származnak. Nem lehet azonban kizárni azt sem, hogy fogságból szökött, vagy félvad madarak jelennek meg nálunk.