Különleges szempillás gekkóval és vitorlás gekkóval gyarapodott a debreceni állatkert

0
213 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Két új-kaledóniai vitorlásgekkóval és két Henkel-laposfarkúgekkóval gyarapodott a debreceni állatkert, a budapesti Tropicariumból származó egzotikus jövevényeket már a közönség is láthatja.

A hazai állatkertek körében mindkét faj ritkaságnak számít, a fővároson kívül csak Debrecenben találkozhatnak velük a látogatók.
Az Ausztráliától keletre fekvő csendes-óceáni szigetvilágban őshonos új-kaledóniai vitorlásgekkó (Correlophus ciliatus) köznapi nevét a hátsó lábai közti bőrvitorláról kapta, amely a fáról fára való ugrásban segíti. A legtöbb gekkófajjal ellentétben mindenevő: gyümölcsöket, nektárt, pollent és rovarokat egyaránt fogyaszt.

További érdekessége, hogy fejétől a háta közepéig apró bőrtaraj fut végig, amelynek szem fölötti szakasza szempillára emlékeztet – innen ered másik elnevezése, a „szempillás gekkó” – magyarázta a szakember.

A Madagaszkáron tömegesen előforduló Henkel-laposfarkúgekkó (Uroplatus henkeli) az álcázás igazi mestere: lapított alakjának, szintén lapos, levélszerű farkának és zöldes-barnás rejtőszínének köszönhetően alig különböztethető meg attól a fatörzstől vagy ágtól, amelyre éppen rátapad. Életének jelentős részét a fák biztonságában tölti, ahol rovarokra, pókfélékre és puhatestűekre vadászik, tojásait azonban a fán lakó gekkókra nem jellemző módon a talajszintre hullott levelek közé rakja.

Élőhelyük elvesztése és invazív fajok megjelenése következtében mindkét faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, a Henkel-laposfarkúgekkó pedig bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget adó mellékletébe is.

MTI

Kiemelt kép: Debreceni Állatkert facebook