Különleges kék színű puhatestű hasítja az avart Erdőbénye határában – videó

0
2 408 megtekintés
Kárpáti kék meztelencsiga (Bielzia coerulans) késő őszi előfordulása - Kép: Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető - ANPI
Swing Szerelem Szulák
A Kárpátok bennszülött állatfajainak egyike a kék meztelencsiga egy példánya került megfigyelésre 2021. 11. 10-én az Erdőbénye határában lévő Hollós-tetőn – írja Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető, az Aggteleki Nemzeti Park Facebook oldalán.

A Kárpáti kék meztelencsiga (Bielzia coerulans) ködös időben mozgott az avarban annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben már fagyok voltak a területen. Többnyire május és szeptember között lehet vele találkozni. Az ANPI működési területén belül a Zempléni-hegységben, a Gömör-Tornai-karszton és a Long-erdő Természetvédelmi Területen ismertek a faj előfordulásai.

Mint írják, a kék meztelencsiga üde lombos és fenyőerdőkben, főként középhegységi, ritkán síkvidéki területeken lakik. Kedveli a patakvölgyeket, szurdokvölgyeket, a vizek közelségét, ahol magas a páratartalom. Alapvetően éjszaka aktív, de esős, borult időben napközben is látható, főleg az avarszintben mozog. A nappalt leginkább fatörzsek, kövek alatt, földalatti üregekben, avar alatt rejtőzve tölti. Gombákkal, zuzmókkal, bogyókkal, korhadó növényi anyagokkal táplálkozik.

10-12 cm testméretű, maximum 20 cm-re is megnőhet. Többnyire türkizkék színű állatok, de a fehérestől a sötétkékig sokféle árnyalatú lehet a kifejlett állatok színe. A fiatalok mézsárga színűek. Áprilistól augusztusig tart szaporodási időszakuk, melynek során 3-4 alkalommal is petézhetnek. Egy peterakás során mintegy 100 petét rak, amik 3 hét alatt kelnek ki. Télre hibernálódnak.

Védett állatfajunk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 5000 Ft.