Köszönt és minden jót kíván egy csíz a csupasz körtefán

0
6 793 megtekintés
Csíz - Kép: indafoto.hu
Swing Szerelem Szulák
Talán ez az egyik legismertebb angol mondóka, ami karácsony első napjától (december 25.) az egészen vízkeresztig (január 6.) tartó 12 napos időszakot ünnepli. Minden egyes nap eggyel több sor jelenik meg a szövegben és a végére kész állat sereglet sorakozik fel, miközben a gyerekek a számokat is remekül begyakorolják.

Valószínűleg a csízről szóló mondat az, ami szinte mindenkinek beugrik a mondókából, azt hogy az angolok miért a csízt választották nem tudni, hisz köztudottan a vörösbegy a kedvenc madaruk. De ennek mi csak örülünk, hisz ez az apró pintyféle egy nagyon kedves és szép kis madár, aki ha télen épp a mi etetőnknél vendégeskedik, üde színfoltja lehet a téli szürkeségnek.

Csíz (hím) – Kép: Pixabay

„…Karácsony hatodik napja van,
köszönt és minden jót kíván
hat tyúkanyó,
öt szélkakaska,
négy nyafka macska, 
három veréb-zenész, 
két gerle és
egy csíz a csupasz körtefán…”

/angol népköltés, Tarbay Ede fordításában/

Perlekedő pár, balra a tojó, jobbra a hím – Kép: naturephoto

A csíz egyébként eurázsiai elterjedésű faj, fenyvesekben, magasan fekvő égeresekben költ. Az idősebb fák magasan elhelyezkedő ágvégeire a tojó építi a fészket, ami vékony fenyőgallyakból, fűszálakból áll, melyet zúzmóval, mohával, pókhálóval, tollakkal, szőrökkel bélel. Évente kétszer költ, 4-5 tojásán csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti.

Míg a hímeknek erősen sárga a feje (jellegzetes fekete folttal a fejtetőn), a melle és a szárnyai is, addig a tojónak sokkal visszafogottabbak, finomabbak a színei és több benne a barna árnyalat – Kép: Pixabay

Kistermetű pintyféle, mely hazánkban igen kis számban költ, de gyakori átvonuló és téli vendég.  Főként a fenyők tobozában lévő magokat fogyasztja, de gyomnövények apró magvait, vagy akár pajzstetveket is eszik. Télen megfigyelhető a madáretetőknél is, de korántsem olyan gyakran, mint a többi gyakori pintyféle.

Csíz (hím) – Kép: Pixabay

A zord hónapokban Magyarországon gyakran látható égerligetekkel övezett patakpartok mentén, de városi parkokban is rendszeresen felbukkan. Az enyves éger apró magját, valamint a nyírfák termését előszeretettel fogyasztja ebben az időszakban. Vonuló madár, mely kontinensünk északi részéről a mediterrán vidékekre és Észak-Afrikába megy telelni.

Védett madár, eszmei értéke 25 000 forint.

Forrás: mme.hu