Kóborló darvak a kardoskúti Fehér-tó körül

0
162 megtekintés
Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Tizenhárom átnyaraló darumadarat figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tó közelében – írja a nemzeti park. Idén a szikes tó a szokásosnál jóval korábban, már márciusban kiszáradt. Addigra, vonulási rendjüket követve, a darvak is elmentek a térségből.

Mint írják, májustól azonban szinte folyamatosan jelen van itt néhány példány. Legtöbbször a Sóstói Állattartótelep környékén látják őket, ahol táplálékot (magokat, rovarokat, hüllőket, pockokat) keresnek. A telep közelében van egy mesterséges, mély medrű kis tó, amelyben még most is van víz. A darvak ide húznak be éjszakázni, s gyakran a legmelegebb nappali órákban is itt hűsölnek.

Darvak a kardoskúti Fehér-tónál – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Májusban folyamatosan hét, június elején öt, június 15-én pedig már tizenhárom példányt láttuak a kis tavon. Öreg és tavalyi kelésű, fiatal madarak egyaránt vannak köztük. A fiatal kóborlók még nem ivarérettek, az öreg madaraknak pedig valószínűleg nem sikerült a költésük, ezért keltek vándorútra.

Az elmúlt évtizedekben új jelenség, hogy egyre több átnyaraló daruval találkozhatunk Magyarországon. A Hortobágyon előfordult, hogy több száz madár is egész nyáron kitartott, de a délebbi területeken is egyre rendszeresebbé válik az átnyaralás.