Kipusztulhatott Kínában a dugong

0
319 megtekintés
Dugong (Dugong dugon) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Kipusztulhatott a kínai vizekben a dugong, ottani létezésére ugyanis 2008 óta nincs bizonyíték – közli egy frissen publikált kutatás. E szelíd tengeritehénféle lehet az első nagytestű tengeri emlős, amely eltűnt a kínai partok menti vizekből – állapította meg a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és a Kínai Tudományos Akadémia közös, szerdán közzétett kutatása.

A dugongpopuláció az 1970-es években indult gyors hanyatlásnak a térségben a halászat, a sűrű hajóforgalom és természetes élőhelyének az ember által okozott szűkülése miatt – emlékeztetnek a kutatók.

A globálisan is veszélyeztettnek számító faj annak ellenére halt ki a kínai tengerekből, hogy 1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik rá az országban.

A tengeri fűvel táplálkozó, lomha mozgású, 3-4 méteresre is megnövő dugong közeli rokona a jobban ismert tengeritehénfélének, a manátusznak, más néven lamantinnak.

Dugong (Dugong dugon) – Fotó: Flickr

Bár Kínában történnek erőfeszítések a dugong ember által gyors tempóban lerombolt természetes élőhelyeinek helyreállítására, ez időigényes folyamat, és könnyen meglehet, hogy a fajnak már nincs elég ideje kivárni, hogy ez megtörténjen – írják a kutatók.

A dugong kínai vizekből való feltételezett kihalását „pusztító veszteségnek” és „intő jelnek” nevezte Samuel Turvey, a ZSL Zoológiai Intézetének professzora, a kutatás társszerzője.

Dugong (Dugong dugon) – Fotó: Flickr

Egy nemzetközi tudóscsoport 66 halászközösséget faggatott ki négy kínai tartományban a Dél-kínai-tenger mentén, és a kapott válaszok alapján jutott arra a következtetésre, hogy a kínai parti vizekben már nem élnek tengeri tehenek.

Az eredmények fényében a kutatók azt javasolják, hogy az egész – Kelet-Afrikától Vanuatuig terjedő – térségben vizsgálják felül a dugong természetvédelmi besorolását. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján „sebezhetőként” szerepel a barátságos tengeri emlős.

MTI