Kilenc kerecsen fiókát gyűrűztek meg a Dévaványai-síkon

0
148 megtekintés
Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina - KMNP
Swing Szerelem Szulák
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve kilenc kerecsensólyom fiókát láttak el jelölőgyűrűvel a közelmúltban a Dévaványai-Ecsegi pusztákon – írja a nemzeti park

A területen idén tavasszal hét fészeknél jelentek meg a kerecsenek, de három párnál meghiúsult a költés. Az egyik fészekből kitúrták őket a vörös vércsék, a másikat már a korai párzási időszakban elhagyták a madarak, a harmadikban pedig valószínűleg predáció áldozatai lettek a tojások.

Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina – KMNP

Négy fészekben azonban sikeresen kikeltek és szépen növekednek a fiókák. Mivel már elérték a négyhetes kort, így május 20-án sor került a gyűrűzésükre. Két fészekben három, egyben kettő, egyben pedig csupán egyetlen fióka volt. Mind a kilenc fiatal madár lábára ornitológiai fémgyűrű került.

Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina – KMNP

A Dévaványai-síkon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai minden évben meggyűrűzik a kerecsenfiókákat (amennyiben a fészek elérhető, illetve az időjárás is megfelelő).