Kihalás fenyegeti a tapírokat Dél-Amerikában

0
243 megtekintés
Közönséges tapír (Tapirus terrestris) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Egy újabb emblematikus állat tűnhet el örökre. Bár egykor benépesítették Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékének erdeit, a közönséges tapírokat (Tapirus terrestris) mára a kihalás veszélye fenyegeti a régióban.

Brazíliában, Paraguayban és Argentínában lévő eredeti élőhelyeiknek csupán 1,78 százalékán élnek még tapírok – derül ki a Neotropical Biology and Conservation című tudományos lapban bemutatott tanulmányból.

A 250 kilogrammosra is megnövő növényevő emlősök számának csökkenését korábban elsősorban a vadászat és a fakitermelés okozta, most a legnagyobb veszélyt a szaporodásuk visszaesése jelenti.

Tapír baba (Tapirus terrestris) – Fotó: Flickr

A nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a tapírok száma 48 vizsgált területen 15 992-ről 2665-re csökkent. Ráadásul az élőhelyeik olyannyira izoláltak, hogy az állatok nem találnak párt a szaporodáshoz.

A demográfiai és genetikai szempontokat figyelembe véve 14-ből csak 3 populáció lehet képes a túlélésre a következő száz évben.

Közönséges tapír (Tapirus terrestris) – Fotó: Flickr

A tapírok szaporodása nagyon lassú folyamat: a nőstények 13 hónapnyi vemhesség után csak egyetlen utódot hoznak a világra, és két szülés között gyakran akár három évet is kihagynak.

„Szimulációink egyértelműen kimutatják, hogy a kisebb populációknál már évente egyetlen egyed elvesztése is a teljes lokális populáció gyors kihalásához vezethet”

– fejtette ki a tanulmány társszerzője, Patrícia Medici, a dél-amerikai tapírok védelmére létrejött nemzetközi szervezet munkatársa.

MTI