Kiemelkedő költési siker a gólyatöcsöknél

0
152 megtekintés
Fiatal gólyatöcs Fotó: Palcsek István Szilárd - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Idén a szokásosnál jóval több gólyatöcs-pár költött sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A fiatal madarak többsége már kirepült, s szüleikkel együtt keresik a még megmaradt vizeket a száradó pusztákon – olvasható a nemzeti park weboldalán

Ahogy az más nyarakon is általában lenni szokott, a kardoskúti Fehér-tó július közepére teljesen kiszáradt. A környéken azonban akadnak még vizes élőhelyek, ahol a partimadarak vízre és egyúttal táplálékra is találnak. Ilyen a Fecskési-mocsár és a Kis-Sóstó, ahol most koncentráltan vannak jelen a bíbicek, gólyatöcsök, cankófélék, kis és nagy pólingok, gulipánok.

Gólyatöcsök Fotó: Palcsek István Szilárd – kmnp.hu

A gólyatöcsök esetében idén a szokásosnál jóval népesebb a szaporulat. A párok tavasszal ideális körülményeket találtak itt a költéshez, s legalább 20 pár sikeresen fel is nevelte fiókáit. A fiatal madarak többsége már kirepült, de vannak még röpképtelen fiókák is, melyek valószínűleg pótköltésből származnak.

Fiatal és kifejlett gólyatöcs Fotó: Palcsek István Szilárd – kmnp.hu

Mostanra a költés helyszínéül szolgáló vizes élőhelyek többsége kiszáradt, de szerencsére a fiókák többsége már eléggé felnőtt ahhoz, hogy szüleik át tudják őket vezetni azokra a területekre, ahol még találnak vizet és élelmet. A gólyatöcs-családok általában 20-30 egyedből álló, laza csapatokban mozognak a térségben.