Kibújtak tojásaikból az első rétisas fiókák a Hortobágyon

0
627 megtekintés
Öreg rétisas - Fotó: Szilágyi Attila - HNPI
Swing Szerelem Szulák
Hideg északi szelek kalandoznak még a pusztán, a legtöbb madár fázósan borzolja tollait, várva a böjti szelek által hozott melegebb időt. De a rétisasok már javában költenek, sőt március idusán már az első fiókáikat is köszönthetjük ezen a világon – írja Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. 

Az ember a gondoltatra is megborzong, miközben ezek a fenséges madarak már ilyen iramban dolgoznak és fiókát gondoznak. A HNP Igazgatóság területén a legszorgalmasabb párok az első tojásaikat

már február első napjaiban tojták, mintegy tíz nappal korábban a megszokottnál. Tették ezt a február elején tapasztalt átlagostól enyhébb idő miatt.

Képünk illusztráció, az egyik bekamerázott fészekről a Hortobágyi Nemzeti Park területén, HNPI sasfészek webkamera projekt során – Kép: HNPI

A rétisasok nagyon gondos szülők, a tojó akár egész nap el sem hagyja a fészkét, saját testével melengetve a csöpp utódokat. Ilyenkor a hím vadászik és a zsákmányt „házhoz viszi”, amiből a tojó aztán kedvére lakmározik.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban fokozott védett faj, természetvédelmi értéke: 1 000 000 Ft.