Két új dinoszauruszfaj maradványait tárták fel az angliai Wight-szigeten

0
689 megtekintés
Ceratosuchops inferodios (előtérben) és Riparovenator milnerae (háttérben) - Forrás: Anthony hutchings/university of southampton - via REUTERS
Swing Szerelem Szulák
Két új dinoszauruszfaj kövületeire bukkantak fosszíliavadászok az angliai Wight-szigeten, a húsevő spinosauridák 125 millió éve éltek a térségben.

Az egyik faj a Ceratosuchops inferodios nevet kapta, mivel a kutatók a pokol gémjeként írták le, vadászstílusa ugyanis hasonlíthatott a gázlómadáréra. Homlokán kicsiny szarvak és koponyadudorok voltak. A másikat Riparovenator milnerae-nak nevezték el a közelmúltban elhunyt Angela Milner paleontológus tiszteletére.

Az évek alatt feltárt mintegy 50 megkövült csont alapján a dinoszauruszok kilenc méter hosszúak lehettek, egy méter hosszú koponyával

– olvasható a BBC News honlapján.

A fosszíliavadászok a két koponya egyes részeit találták meg, majd a Wight-szigeti dinoszauruszmúzeum paleontológusai tárták fel a farok egy nagy részét. Legutóbb 1983-ban egy Surrey grófságban lévő bányában találtak spinosaurida csontvázat, amely egy baryonyx dinoszauruszé volt.

„Azt találtuk, hogy ezen koponyák különböznek nemcsak a baryonyx koponyájától, de egymástól is, ami azt jelzi, hogy a korábban véltnél jóval sokszínűbb volt a mai Egyesült Királyság területén élt spinosauridák családja”

– mondta Chris Barker, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, aki részt vett a leletek azonosításában.

Darren Naish, a brit theropoda dinoszauruszok szakembere hangsúlyozta:

„évtizedek óta tudatában voltunk annak, hogy Wight-szigetén egy baryonyx-szerű dinoszaurusz felfedezésre vár, de két ilyen állat maradványainak felfedezése egymás után nagy meglepetés volt”.

A kutatók, akik a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket, azt feltételezik, hogy a spinosauridák először Európában jelentek meg, mielőtt átterjedtek volna Ázsiára és Dél-Amerikára.

MTI