Két lakóját is rákbetegségben veszítette el a ljubljanai állatkert

0
197 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Két ritka bundás lakót – egy vízidisznót és egy szibériai tigrist – is rákbetegségben veszített el a ljubljanai állatkert a közelmúltban.

A fogságban tartott állatok körében azért lehet nagyobb a rákbetegségek gyakorisága, mert többnyire hosszabb életűek, mint vadon élő társaik. Tíz év alatt a ljubljanai állatkertben az állatok 4 százaléka pusztult el rákbetegségben, köztük kétéltűek, madarak és emlősök. Ez ugyanakkor még mindig jóval alacsonyabb arány, mint az emberek körében, ahol a rák a halálozás második leggyakoribb oka, sőt például a szlovén férfiak esetében az első számú halálok.

Vito, a kilencéves szibériai tigris novemberben kezdett betegeskedni. Egy agresszív rákfajta támadta meg, ezért megműtötték, és eltávolították a veséjét és a lépét, de így sem sikerült útját állni a betegség terjedésének, és az állatot végül el kellett altatni.

Leküzdhetetlen ellenfélnek bizonyult a vakbélrák egy ritka típusa Stinky, a Dél-Amerikában honos vízi- vagy úszódisznó (kapibara) Szlovéniában élő egyede számára is, mivel a vakbél létfontosságú szerve a fajnak, amely a Föld legnagyobb rágcsálója.

Vito és Stinky nemcsak a látogatóknak fog hiányozni, hanem gondozóiknak is. A szibériai tigris már messziről felismerte közeledő gondozóinak hangját, és mindannyiszor lelkendezve sietett üdvözlésükre. A cirógatást kedvelő és bolondozásra hajlamos kapibara is szoros kapcsolatban állt gondozóival.

Mindkét elveszített állat fajának nagykövete volt az állatkertben, ahol számos oktatóprogramban vettek részt, hogy segítsenek felhívni a figyelmet a vadvilágra leselkedő veszélyekre – írta közleményében a ljubljanai állatkert.

Képek: zoo.si

Forrás:mti