Két invazív faj, 16 millió dolláros kár – egy béka és egy kigyó pusztításának nyomában

0
453 megtekintés
Amerikai ökörbéka (Lithobates catesbeianus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Két invazív faj, az amerikai ökörbéka és a barna fakígyó 1986 és 2020 között becslések szerint 16 milliárd dollár (6364 milliárd forintjába) kárt okozott a világban – állapította meg egy csütörtökön publikált tanulmány.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint a Lithobates catesbeianus elnevezésű barna-zöld ökörbéka, amely csaknem egy kilogramm súlyú is lehet, Európában okozta a legtöbb kárt.

A barna fakígyó (Boiga irregularis) a Csendes-óceáni szigeteken, köztük Guamon és a Marianna-szigeteken szaporodott el a legnagyobb mértékben, ahová a fajt az amerikai csapatok hurcolták be a második világháborúban – mondta el a kutatást vezető Ismael Soto, a Dél-Csehországi Egyetem doktorandusza.

Barna fakígyó (Boiga irregularis) – Fotó: Flickr

Hozzátette:

a kígyók annyira elszaporodtak, hogy áramkimaradásokat is okoznak az elektromos berendezéseken mászva.

Soto szerint szükség van az invazív fajok globális szállításának hatékony ellenőrzésére, mert ezzel elkerülhető, hogy az invázió bekövetkezte után kárenyhítést kelljen fizetni.

„A kedvtelésből tartott állatok kereskedelme a fő útja ezeknek a fajoknak, különösen most, amikor sokan akarnak egzotikus kígyót szerezni”

– magyarázta a kutató, azt javasolva, hogy folyamatosan frissítsék a tiltott fajok kereskedelmi feketelistáját.

Amerikai ökörbéka (Lithobates catesbeianus) – Fotó: Flickr

A kutatás számadatait az invazív fajokkal kapcsolatos szakirodalomban leírt, illetve megbízhatónak ítélt tanulmányokban szereplő költségek összesítésével vezették le, és túlnyomórészt becsléseken, nem pedig empirikus megfigyeléseken alapulnak.

MTI