Keresik a vizes élőhelyeket a napokban kirepült gémfiókák

0
91 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a korábbi évekhez képest idén kevesebb helyen alakultak ki kócsag- és gémtelepek. A fiókák a napokban kirepültek, keresik a táplálékot nyújtó vízfelületeket.

Gémtelepek elsősorban a Kenderesszigeti-halastavak környezetében alakultak ki, itt ugyanis biztosított az állandó vízforrás. A telepeken elsősorban a kolónialapító bakcsók és nagy kócsagok, kisebb számban pedig szürke gémek is költöttek.

Mivel kedvezőek voltak a költési feltételek, így július elején a fiatalok már elkezdtek kiszivárogni a telepekről. Egyre több madarat láthatunk nemcsak a vizes élőhelyeken, hanem a szikes pusztai, illetve a mezőgazdasági területeken is, ahol elsősorban kisemlősöket, nagyobb testű rovarokat zsákmányolnak. Mivel elsődlegesen a vízben keresik táplálékuk, így étlapjukon főként békák, kishalak, vízi gerinctelenek szerepelnek.

A szürke gémek a legkorábban költők, így az ő fiókáik repültek ki leghamarabb. Nyomukban hamarosan megjelentek a bakcsók első fiókái is. Üstökösgémekből sajnos idén kevesebben kezdtek költésbe a térségben. A fiatal madarak számára idén gyakorlatilag csak a Hortobágy-Berettyó jelent táplálékforrást. Az ilyen nyarakon a fiókák rendszerint a lehető leghamarabb elhagyják a fészkelési körzetet és vizes élőhelyeket keresnek, ahol találnak élelmet.

A mostanihoz hasonló időszakokban felértékelődnek a rizsföldek nyújtotta lehetőségek, ugyanis a sekély vizekben számos madárfaj talál táplálkozási lehetőségeket. Gyomaendrőd, Szarvas és Csárdaszállás térségében kiterjedt rizstelepek vannak, melyeken egyre nagyobb tömegben táplálkoznak kis és nagy kócsagok, kanalasgémek, de rendszeresen előfordulnak bölömbikák is.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Kiemelt kép:Szél Antal István/Körös Maros Nemzeti Park