Kedvenceink veszélyben: mikor és miért teszteltessünk cukorbetegségre?

0
251 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
November 14. a cukorbetegség világnapja. A diabétesz egyre gyakrabban fordul elő kiskedvenceinknél, és szorosan összefügg az elhízással. Amellett, hogy lehetőleg mihamarabb felismerjük a betegség tüneteit, fontos rendszeresen egyeztetnünk állatorvosunkkal, hiszen csak a szakember tudja ismertetni a cukorbetegség kockázatát és hosszútávú következményeit.

A becslések szerint száz 12 éves kutyából egy cukorbetegséggel küzd1, a macskák esetében pedig ötvenből egy lesz cukorbeteg2. De pontosan mit is jelent a társállatok esetében a cukorbetegség? Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, mely hormon lehetővé teszi a glükóz bejutását a vérből a sejtekbe, így biztosítva a test megfelelő működését. Ahogy a diabéteszes emberek, úgy a cukorbeteg kisállatok szervezete sem tud elég inzulint termelni, vagy esetenként testük nem tudja az inzulint megfelelően hasznosítani; ahogy az emberek, úgy a kisállatok is egyes, illetve kettes típusú cukorbetegségben szenvedhetnek.

A cukorbetegség a kutyáknál és a macskáknál bármely életkorban előfordulhat. Ugyanakkor a cukorbeteg kutyák általában 4 és 14 év közöttiek, míg a betegséget a legtöbbjüknél nagyjából 7 és 10 éves koruk között fedezik fel. A cukorbetegség kétszer gyakrabban fordul elő a szukáknál, mint a kanoknál. Bizonyos kutyafajták hajlamosabbak a cukorbetegségre. A legtöbb cukorbeteg macska 6 évesnél idősebb. 3

Az elhízás jelentős kockázati tényező cukorbetegség kialakulása esetén. Ahogy a kutyák és a macskák idősödnek, más bántalmuk is lehet, mely cukorbetegséghez vezethet, vagy akár jelentősen befolyásolhatja a cukorbetegség kezelését. Ilyen hajlamosító kórképek a kutyáknál a mellékvese fokozott kortizol termelése (Cushing-kór) vagy a macskáknál a fokozott növekedési hormon produkció (hypersomatotropismus) és a pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis), illetve mindkét fajban a hasnyálmirigy-gyulladás. Hosszútávon a kortikoszteroid tartalmú gyógyszerek használata is kockázatot jelent cukorbetegség esetén.

Melyek a cukorbetegség tünetei a társállatoknál?

Kisállataink esetében az a legfontosabb, hogy már a cukorbetegség korai jeleit is észleljük. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, kedvencünket sürgősen vigyük állatorvoshoz!

  • Fokozott vízivás és vizeletürítés, a szobatisztaság elvesztése
  • Súlyvesztés, még fokozott étvágy mellett is
  • Étvágytalanság, hányás
  • A szem(lencse) elhomályosodása (elsősorban kutyák esetében)
  • A hátulsó lábak gyengesége (elsősorban macskák esetében)
  • Krónikus vagy visszatérő betegségek (beleértve a bőrbetegségeket és a húgyúti fertőzéseket)
Fotó: Unsplash

 

Ugyanakkor az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszékének docense és a Kisállatorvos.hu szakértője, Dr. Máthé Ákos figyelmeztet:

„Tartsuk szem előtt, hogy a cukorbetegség tünetei könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. Például a vese- vagy a májbetegségek is járhatnak fokozott vizeletürítéssel és szomjúsággal, míg például a pajzsmirigy túlműködés és a hasnyálmirigy enzimek hiánya is fokozott étvágyat és fogyást okozhatnak. Fontos ezért, hogy mielőbb állatorvoshoz forduljunk: minél hamarabb diagnosztizálják a problémát kedvencünknél, annál nagyobb esélye lehet egy hosszabb és egészségesebb életre.”

Hogyan diagnosztizálható a cukorbetegség?

A cukorbetegség gyanítható a kisállat tünetei alapján, de a diagnózis csakis az állatorvos által erősíthető meg: folyamatosan emelkedett vércukor- és fruktózaminszint tapasztalható, valamint kimutatható a cukor (glükóz) jelenléte a vizeletben.  Habár a diabétesz megállapítása sok esetben magától értetődő, az állatorvos további vérteszteket és például hasi ultrahang vizsgálatot is végezhet, hogy az idősebb kedvenceknél kizárja az egyéb betegségeket. Továbbá, a húgyúti fertőzések kizárására vizelettenyésztést javasolhat.

Mivel az idősebb kutyák és macskák nagyobb valószínűséggel szenvednek a korukból adódó betegségektől, illetve fertőzésektől – akár olyanoktól is, melyek könnyen összetéveszthetőek a cukorbetegséggel – rendszeres, évenkénti állatorvosi vizsgálattal a betegségek azelőtt észlelhetőek, mielőtt súlyosabbá válnának, így kedvencünk hosszabb ideig élhet.

„A betegség könnyebben kezelhető, ha időben észrevesszük, és állatorvosunk utasításai alapján gondozzuk kedvencünket. Jó hír, hogy megfelelő felügyelettel, kezeléssel, diétával és mozgással a cukorbeteg kisállatok hosszú és boldog életet élhetnek”

– erősítette meg Dr. Máthé Ákos.

A cukorbeteg kisállatok rendszeres felülvizsgálata szükséges, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan hosszú távú következmények, mint például a szürkehályog, mely gyakori a cukorbeteg kutyák esetében. További lehetséges szövődmények lehetnek például a zsíros májelfajulás, macskákban a hátulsó lábak gyengesége idegkárosodás miatt, a magas vérnyomás (hipertónia) vagy a húgyúti fertőzés.

A cukorbeteg kutyák és macskák hosszú és boldog életet élhetnek a betegség megfelelő kezelésével és a rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal. Ha kisállatod viselkedésében vagy súlyában bármilyen változást tapasztalsz, kérd állatorvosod véleményét!

További információ:

www.kisallatcukorbetegseg.hu


  1. Nelson RW. Canine diabetes mellitus. In: Ettinger SJ, Feldman EC, eds. Textbook of Veterinary Internal Medicine. 7th ed. St. Louis, MO: Saunders; 2010:1782–1796.
  2. Reusch C. Feline diabetes mellitus. In: Ettinger SJ, Feldman EC, eds. Textbook of Veterinary Internal Medicine. 7th ed. St. Louis, MO: Saunders; 2010:1796–1816.
  3. American Veterinary Medical Association. Link: https://www.avma.org/resources/pet-owners/petcare/diabetes-pets

flowpr.hu