Katasztrófavédelem: már irtják a kifejlett szúnyogokat is

0
129 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés mellett már megkezdődött a kifejlett rovarok irtása is – tájékoztatta a szúnyoggyérítési programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-t.

A kifejlett szúnyogok gyérítése első alkalommal a Tisza-tónál kezdődött meg, mintegy 6 ezer hektárnyi területen, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák a héten – közölte Mukics Dániel.

A kifejlett rovarok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

Az egyik alkalmazott módszer az úgynevezett melegködképzés; a keletkezett köd rövid időre korlátozhatja a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken nem alkalmazzák. A másik az úgynevezett ULV-módszer (ultra low volume), vagyis finomcseppes eljárás – ismertette. Ez utóbbi alkalmazása során hő hozzáadása nélkül juttatják ki az irtószert. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, ezért a közlekedést nem zavarja.

Az alkalmazott készítmény  – folytatta a szóvivő – a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és hamar lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

Arra is figyelmeztet, hogy a szúnyogok jelentős része magántelkeken fejlődik ki. Ezért érdemes a kerti tartókból kiönteni az összegyűlt esővizet, a füvet pedig rendszeresen lenyírni, hiszen a szúnyogok előszeretettel bújnak meg az árnyékot adó növényzetben.