Kanadai lúd a Balatonon

0
508 megtekintés
Kanadai lúd (Branta canadensis) - Fotó: Szinai Péter zoológia természetvédelem-ökológia - bfnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Még december 16-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa Szabó Gábor egy Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat (Branta canadensis) észlelt a Balatonon, Siófok-Sóstó közelében.

A madár szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy nem egy faunisztikai ritkasággal állnak szemben (bár több amerikai faj több-kevesebb rendszerességgel felbukkan Európában is), hanem egy szökevénnyel. A fajnak sajnos jelentős – eredetileg szökevényekből, illetve vadászati célból betelepített példányokból kialakult – populációja van Észak-Nyugat Európában. Az ilyen egyedek viselkedése is többé-kevésbé természetes, tehát ez is a lúd szökevény mivoltát valószínűsítette.

Hogy miért „sajnos”, hogy jelentős fészkelő kanadai lúd állomány található Európában, különösen a Brit-szigeteken és Svédországban?

A faj itt nem őshonos, hanem ún. inváziós faj, jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja. Mivel nagyobb testű, mint európai rokonai, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, egyben jelentős táplálék konkurensük, sőt bizonyos esetekben hibridizál is velük (pl. nyári lúddal), ezzel is veszélyeztetve a hazai fészkelő faj genetikai állományát. Jelenléte ezért európai fészkelő fajként természetvédelmi szempontból nem kívánatos.

Kanadai ludak (Branta canadensis) – Kép: fineartamerica.com

Ezért az Igazgatóság a madarat 2020. december 22-én befogta. Bár befogása jelentős tapasztalatot igényelt, végül is kézzel történt, ami szintén a szökött eredetet bizonyítja. A madár egy zárt és biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyre került, ahol – e rövid balatoni kirándulástól eltekintve – folytathatja nyugodt életét.

bfnp.hu