Jó hír: Újra költ a kék vércse a Fertő-tónál

0
160 megtekintés
Kék vércse (Falco vespertinus) fiókák a költőládában - Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park
Swing Szerelem Szulák
A Fertő tavi Tájvédelmi Körzet 1976-os létrejöttekor még nem volt ismert költőhelye a kék vércsének Sarród-Fertőszéplak térségében. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei a tavaszi és nyár végi vonuláskor ugyan évi rendszerességgel megfigyelték a fajt, azonban egészen 2017-ig nem volt ismert költőpár a területen – olvasható a nemzeti park bejegyzésében. Plusz egyéb meglepetést is tartogatott a fészek ellenőrző túra. 

Ezt követően évi 1-6 pár foglalt fészket, de mindig eredmény nélkül zajlott a költési szezon. 2021. nyarán 4 költőpár került elő (szarka fészkekből), melyek sikerrel repítettek néhány fiókát. Ezen felbuzdulva -egyelőre kísérleti jelleggel- került ki néhány mesterséges fészkelőhely a LIFE20 NAT/SK/0010077 – „LIFE Steppe on border” projekt keretében a terület különböző pontjain. Ennek segítségével a szakértők láthatják, hogy melyik odútípust és hova érdemes majd a közeljövőben kihelyezni a vércsék számára.

Szerencsésen már az idei tavasszal volt foglalás, 2 pár vörös vércse mellett 1 pár kék is „helyet foglalt” és fiókát nevelt, melyek ellenőrzése és gyűrűzése a napokban zajlott.

Kék vércse (Falco vespertinus) fiókák egyedi jelölése – Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Nagy meglepetésre a „kékek” közvetlen szomszédjában egy kistestű, rovarevő bagolyfaj a füleskuvik is megtelepedett, 5 fiókát nevelve.

A mókás füleskuvik (Otus scops) ifjoncok is gyűrűt kaptak – Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A projekt következő éveiben a madarak által választott helyekre további költőládákat terveznek kirakni, a környező gyepterületeket pedig igyekeznek e faj számára is kedvezőbb állapotba hozni, hogy minél több kis „bogarász sólyom” találja meg itt életfeltételeit.