Jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

0
708 megtekintés
Képünk illusztráció - Barátkeselyű (Aegypius monachus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai egy bolgár szervezet riasztása alapján kezdték keresni a fokozottan védett madarat, amelynek csak jeladóját találták meg.

Az MME PannonEagle LIFE projektjének munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet kollégái riasztották múlt héten, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyű Magyarország területéről küldött gyanús GPS adatokat.

Az MME méreg és tetemkereső egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz siettek, ahol sikerült megtalálni a madár jeladóját egy folyóparton. A nyomkövető adatainak köszönhetően arra is hamar fény derült, hogy a madarat a jeladó helyétől több kilométerre meglőhették, ugyanis a keresőkutyás egység egyértelműen erre utaló nyomokat talált, így azonnal értesítette a rendőrséget.

A megtalált jeladó – Fotó:  parlagisas.hu

A helyszínelés során a rendőrök több bűnjelet is rögzítettek és DNS mintát vettek a madár jeladójáról.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MTI-hez eljutatott közleményéből és a parlagisas.hu cikkéből az is kiderül, hogy az Ichera névre keresztelt barátkeselyű 2019-ben Spanyolországban kelt ki egy természetes fészekből, ahol még abban az évben egy autó elütötte. A madarat helyi madárvédők mentették meg, majd 2020-ban a visszatelepítési program keretében Bulgáriába szállították, ahol fél év után idén márciusban engedték szabadon. Ezt követően egy hónapig Bulgáriában vándorolt, majd északnak vette az irányt és Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal megérkezése után eltűnt.

Carlo,a méreg- és tetemkereső kutya a megtalált jeladóval – Fotó: Deák Gábor, MME – parlagisas.hu

Mint írják, a barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, amelyek több országból – így hazánkból is – kipusztultak az illegális pusztítás (mérgezés és lelövés), valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése következtében.

Bulgáriában utoljára az 1950-es években történt ismert barátkeselyű fészkelés és 1985-ben hivatalosan is kipusztulttá nyilvánították.

A Bright Future for Black Vulture (LIFE14NAT/BG/649, https://greenbalkans.org/VulturesBack/en/) természetvédelmi projekt keretében több tucat repatriált barátkeselyűt engedtek szabadon az elmúlt években, így jelentősen elkezdett javulni a faj helyzete.

A projekt hatalmas sikere, hogy idén tavasszal három pár is fészkelni kezdett Bulgáriában, így több mint fél évszázad után telepedhetett meg újra a faj a balkáni országban.

A keselyűk más dögevőkhöz hasonlóan fontos szerepet töltenek be az élővilágban, az állati tetemek fogyasztásával olyan kórokozók terjedését is szabályozhatják, amelyek súlyos állat- és népegészségügyi problémát jelentenek.

Színes gyűrűvel jelölt bolgár barátkeselyűk -Fotó: Green Balkans – parlagisas.hu

Magyarországon 1932 óta először és utoljára 2008-ban figyeltek meg egy barátkeselyűt, így különösen érdekes, hogy az eltűnt jeladós példány mellett a napokban egy másik példány is feltűnt az Alföldön. Ezen az utóbbi fiatal példányon nem volt gyűrű, így feltehetően egy természetes fészekaljból származik, és nem kizárható, hogy a jeladós eltűnt madárral együtt vándoroltak északra a Balkán-félszigetről.

A barátkeselyű fokozottan védett faj, így elpusztítása orvvadászatnak és természetkárosításnak minősül.

Rendkívül sajnálatos, hogy a nemzetközi természetvédelmi erőfeszítések ellenére a 21. században – több másik veszélyeztető tényező mellett – még mindig jelen van a védett fajok orvvadászata is hazánkban.

MTI, parlagisas.hu