Jegesmedve-invázió miatt szükségállapotot hirdettek az orosz szigetcsoporton

0
706 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton. A helyi sajtó szerint december óta jegesmedvék gyülekeznek az Arhangelszki régióban lévő szigetcsoportnál, több mint 52 alkalommal tűntek fel Belusja Guba település közelében.

Hírügynökségi jelentés szerint 6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik,

számos esetben embereket támadnak meg, hivatalokba és irodába törnek be.

Arhangelszki régió kormányzója a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy nagy tömegben árasztották el lakott területeket. Mint írta, a helyi lakosok, iskolák és óvodák tettek számtalan esetben – szóban, illetve írásban – panaszt, azt követelve, hogy a hatóságok szavatolják a biztonságukat. Félnek elhagyni lakhelyüket, veszélyben van napi rendszeres közlekedésük, életvitelük. A szülők félnek gyerekeiket az iskolába, óvodába vinni.

Polar bear invasion on Novaya Zemlya as 50 wild animals besiege remote town, and chase people. State of emergency…

Közzétette: The Siberian Times – 2019. február 10., vasárnap

 

Egyes helyeken az óvodák körül kerítéseket húztak. Egy további intézkedésként különleges járművekkel szállítják az embereket munkahelyükre, a katonákat pedig bázisaikra. A jegesmedvék ugyanakkor nem riadnak el a járőrautóktól és a kutyáktól.

A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Ezzel egy időben ugyanakkor az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék.

Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható egyre nagyobb térséget érintő olvadás készteti az állatokat arra, hogy délebbre haladva keressenek élelmet maguknak.

Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, de a környéken soha nem volt ennyi belőlük.

A jegesmedve védett faj, kizárólag önvédelemből vagy végső megoldásként szabad lelőni őket.

Forrás: MTI